Cene tankerskih vozarina vrtoglavo porasle za samo nedelju dana

Troškovi transporta benzina i drugih goriva okeanskim tankerima naglo su porasli u danima nakon sankcija Rusiji usmerenih na prodaju nafte.

Bloomberg je u petak popodne (10. februara) objavio da je dnevna zarada za relativno male tankere koji isporučuju rafinisana goriva Atlantskim okeanom porasla tokom prošle sedmice za više od 400%, dostigavši 55.857 dolara, prema podacima Baltičke berze u Londonu. Samo u četvrtak (9. februara), brojke su porasle 58%, što je najveći dnevni porast još od kraja 2021. 

Povećanje je delimično izazvano razdvajanjem flote, pri čemu su neki tankeri služili interesima Moskve, a drugi međunarodnom tržištu.

– Ruski protok nastavlja da se odvija manje-više istom brzinom i to oduzima mnogo brodova – rekao je Lars Bastijan Ostereng, analitičar Arctic Securities.

Bloomberg je preneo da se čak 600 plovila pridružilo „floti brodova u senci“,  koji pomažu Rusiji da održi protok nafte. Posledično, to ostavlja manje brodova koji opslužuju druge izvoznike nafte i povećava troškove transporta.

Ipak, porast cena nije nastao isključivo zbog usmeravanja tankera na rusku trgovinu.

Evropska unija je od 5. februara zabranila uvoz ruskog goriva. Pre toga, EU je ukinula kupovinu rafinisanih proizvoda iz drugih izvora, kako bi osigurala obilno snabdevanje, a to je istisnulo neke brodove u ionako slabo razvučenoj floti.

Sada kada se kupovina na drugim mestima povećava, kursevi rastu, preneo je Bloomberg.