COSCO razvija električne kontejnerske brodove

U nastojanju da podstakne ekološki rečni transport i razvoj električne tehnologije za brodove, kineska kompanija COSCO Shipping izgradiće i upravljati sa dva električna kontejnerska broda od 700 TEU na reci Jangce.

Kako je saopštila ta kompanija, isporuka vredna 18,4 miliona dolara očekuje se krajem 2023. godine.

Brodovi će biti izgrađeni u brodogradilištu Cosco Shipping u gradu Hangdžou, oba će biti dugačka 393 stope, sa dubinom od 18 stopa. Prvo plovilo treba da bude isporučeno u oktobru 2023, a dva meseca kasnije drugo. Njima će na reci Jangce (od Šangaja do Vuhana) upravljati Shanghai Pan Asia Shipping, podružnica kompanije COSCO.

Osim što će koristiti baterijsko napajanje, brodovi će biti opremljeni i novim pametnim tehnologijama. Pored sistema koji nadgledaju rad i održavanje plovila, savremena tehnologija će pomoći u navigaciji i vizuelnim sistemima za praćenje rečnog saobraćaja i upozoravanje na opasnosti.

Kompanija COSCO očekuje da će steći značajno iskustvo u proizvodnji kontejnerskih brodova, koje će biti od koristi za dalji razvoj plovila na električni pogon. Plan je da svi brodovi koji plove preko reke Jangce budu na električni pogon, te da se kasnije ova ekološka praksa proširi na druge rute, uključujući Bisernu reku, zaliv Bohai i severnu Kinu, navodi se u saopštenju.

Foto: en.coscoshipping.com