Nastavak DIONYSUS projekta – Optimizacija rečnog prevoza poljoprivrednih proizvoda

Kroz razmenu iskustva i znanja partnera projekta Dionysus i relevantnih institucija, daje se doprinos ravnomernom razvoju lučkog sektora u Dunavskom regionu, što dalje vodi ka realizaciji zajedničkog cilja – integrisanja Dunavskih luka u multi-modalne i intermodalne transportne sisteme, zaključeno je na nedavno održanoj online radionici ,,Luke i promet poljoprivrednih proizvoda na srednjem Dunavu”.

Online susret, koji je 16. decembra u okviru projekta Dionysus organizovala Agencija za upravljanje lukama, okupio je predstavnike Transnacionalnog programa Dunav, Dunavske komisije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kompanije Viadonau, lučkih operatera i institucija – projektnih partnera.

Učesnici iz Srbije, Hrvatske i Mađarske u toku online sastanka prezentovali su ulogu vodnog saobraćaja u prevozu poljoprivrednih proizvoda, glavne luke i njihove kapacitete, postojeću i planiranu saobraćajnu infrastrukturu, instrumente podrške i buduće trendove u ovoj oblasti.

Kao jedan od panevropskih koridora Dunav važi za najvažniju evropsku reku, naglašeno je tokom radionice. U Srbiji, osam od 11 luka koje su otvorene za međunarodni, nalazi se upravo na Dunavu.

– Za Agenciju učešće na projektu Dionysus znači bolje povezivanje naših luka sa ostalim lukama iz Dunavskog sliva i zadovoljstvo nam je da budemo deo projektnog tima – istakao je direktor Agencije Vuk Perović, i ovom prilikom najavio novi sastanak projektnih partnera u Beogradu, koji će biti održan na proleće 2022. godine.

– Sastanci pružaju mogućnost analize i mapiranja potrebe za unapređenjem lučke infrastrukture i suprastrukture, kao i povezujućih drumskih i železničkih saobraćajnica. Na osnovu zaključaka sa ovih događaja, biće razrađeni strategija i preporuke za optimizaciju transporta poljoprivrednih proizvoda vodnim saobraćajem – podvukao je Silviju Meterna, generalni direktor vodećeg projektnog partnera Pro Danube Romania.

U okviru tematske radionice predstavljeni su i prioriteti kojima će se budući Interreg Danube projekti baviti. Fokus novih projekata biće na unapređenju administrativne saradnje u Dunavskom regionu, a projekti će uzeti u obzir i pametna i zelena rešenja. Objavljivanje poziva za dostavljanje predloga projekata najavljeno je za iduću godinu.

Projekat Dionysus, koji se realizuje od 1. jula 2020. godine, a na kom Agencija za upravljanje lukama učestvuje kao IPA partner, održava se s ciljem da teretne luke na najvažnijoj evropskoj reci postanu uspešna i efikasna transportna čvorišta i povoljni centri za industrijska ulaganja.