Država će tražiti koncesionara za novu luku u Sremskoj Mitrovici

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavilo je javni poziv za izbor stručnog tima koji bi pružio „stručnu pomoć u pripremi i sprovođenju postupka dodele koncesije za izgradnju lučke suprastrukture i upravljanje Lukom Sremska Mitrovica“.

Veliki planovi za razvoj ove luke na Savi, o kojima se govori tokom proteklih godina, predviđaju kapacitete za efikasniji izvoz žitarica iz Sremskog i Mačvaskog okruga, naftni terminal, terminal za pretovar rečnih agregata…

Iako je jasno da bi takva ulaganja značila stavljanje Sremske Mitrovice na mesto koje joj na privrednoj i logističkoj mapi Srbije pripada, do sada je sve ostajalo samo „na papiru“.

Projekat izgradnje nove luke, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji za odabir stručnog tima koji će pomoći u traženju koncesionara, podrazumeva da će Republika Srbija investirati u izgradnju pristupne i lučke infrastrukture, što će se finansirati iz sredstava Evropske investicione banke za razvoj rečne transportne infrastrukture (45%), zajma Svetske banke (45%) i budžeta Srbije (10%).

Izgradnja lučke suprastrukture, održavanje lučke infrastrukture i upravljanje lukom će biti predmet lučke koncesije.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da je „za izgradnju luke u Sremskoj Mitrovici na obali Save“ u toku „izrada Studije opravdanosti sa Idejnim projektom i Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dok će na tenderu biti izabran izvođač radova koji će nastaviti realizaciju projektnih aktivnosti po Yellow FIDIC knjizi, i to izradom Projekta za građevinsku dozvolu i PZI, te izvođenjem radova“.

Tim stručnih savetnika treba da bude sastavljen od stručnjaka iz oblasti luka, ekonomije, prava i zaštite životne sredine, a tender je otvoren do 8. novembra.