Država prodaje firmu koja joj donosi profit, ali nema ponuda za Luku Novi Sad

Javni poziv za privatizaciju Luke Novi Sad, jedine koja je i dalje u vlasništvu države, produžen je početkom februara, treći put. Od septembra kada je tender prvi put raspisan, nije se javila niti jedna kompanija, iako je prethodno pismo o zainteresovanosti poslalo njih 12.

Zašto nema ponuda, ali i zašto država prodaje preduzeće koje joj donosi profit i dalje nije potpuno jasno.

Godišnje se u ovoj luci pretovari oko milion tona robe. Nema dugove ni kredite, a imovina joj vredi 11 i po miliona evra. I pored toga je niko neće. Tako bar pokazuje drugi put raspisan i već treći put produžen javni poziv za privatizaciju, na koji se za sada niko ne javlja.

– Stvar je upravo u ceni – kaže novinar Miloš Stanić.

A cena je, u odnosu na prvobitno procenjenu, prepolovljena i iznosi blizu osam miliona evra. Kada je 2016. Ministarstvo privrede pozvalo potencijalne kupce da pošalju pismo o zainteresovanosti, javilo se njih 12. Miloš je do pisama uspeo da dođe zahvaljujući povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja. Tako smo saznali da se, pored kompanija iz Nemačke, SAD-a i Dubaija, javio i niz domaćih, od kojih većina ne ispunjava propisane uslove.

– Pretpostavljam da su svi čekali da cena padne da bi onda mogli da uđu u trku. Ja ne verujem da su te kompanije u potpunosti odustale. Ali prosto i oni prvi papiri koje smo imali pokazivali su da niko u tom trenutku nije bio spreman da plati 16 ili 17 miliona eura – smatra Stanić.

A da Luka Novi Sad vredi mnogo više, stav je struke. Nejasno je zašto država prodaje strateški važan objekat koji joj donosi profit, kaže novosadski profesor ekonomije.

Ta luka u poslednje četiri godine posluje profitabilno i ima oko četiri miliona evra neraspoređene dobiti. Postavlja se pitanje zašto se to sada dešava ako se 2014, ja pretpostavljam, izračunalo da takva vrsta prodaje možda i nije najpametnija – kaže profesor ekonomije Dragan Ilić.

Te 2014. država je odlučila da Luku Novi Sad izuzme iz inicijative za privatizaciju. Dve godine kasnije se, međutim, predomislila. Prodaji se protive opozicione, ali i stranka koja je deo vladajuće koaliciije u Novom Sadu.

– Strateški, ponovo podvlačim, to je izuzetno važan resurs i u Novom Sadu i za Republiku. Mislim da je šteta tek tako to prepustiti. Trebalo bi ipak još jednom razmisliti o tome – rekao je Aleksandar Kravić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Da li su to spomenuli svojim koalicionim partnerima, odgovara.

– Mislim da se sve rešava u Beogradu i da naš odnos sa koalicionim partnerom i naš stav o tome u ovom momentu ne igra nikakvu ulogu – dodaje Kravić.

Pojedini zaposleni u Luci Novi Sad sa kojima je N1 nezvanično razgovarao kažu da im nije jasno zašto se Luka prodaje budući da dobro posluje. Zvanično, uprava ne želi pred kamere, a za sva pitanja u vezi sa privatizacijom Luke Novi Sad upućuju na Ministarstvo privrede.

A u ministarstvu su za N1 ranije pojasnili da je lučko područje u vlasništvu države, a da se prodaje akcionarsko društvo. Dodaju da se trenutno ostvaruje pretovar od milion tona robe godišnje, a da su kapaciteti dvostruko veći, te da se od privatizacije očekuje da donese prihod, sačuva radna mesta i donese preko potrebne investicije.

– Logički i ekonomski gledano, ne vidim neki razlog zašto ta kompanija ne bi mogla sama da bude još uspešnija – kaže Dragan Ilić.

Dakle, tražiti partnera za tehnološki razvoj da, ali prodaja luke, dodaje, nema ekonomsko opravdanje.

Izvor: n1info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.