Evropske rečne luke – projekti koji su obeležili 2020.

Evropska federacija rečnih luka (EFIP) objavila je izveštaj za 2020. godinu, koji obuhvata najvažnje aktivnosti u vezi sa razvojem infrastrukture u lukama, digitalizacijom, tehnološkim inovacijama i zaštitom životne sredine. 

Posebna pažnja posvećena je odvijanju vodnog saobraćaja i lučke delatnosti u doba pandemije COVID–19.

Agencija za upravljanje lukama postala je prva srpska punopravna članica federacije u junu 2020. godine i od tada aktivno učestvuje u radu ove organizacije kroz razmenu informacija i prisustvo na tematskim sastancima, podseća AUL. 

Tokom 2020, koja je bila u potpunosti drugačija od onoga što smo očekivali, EFIP je bila posvećena pružanju pomoći u prevazilaženju ograničenja i barijera, kaže Friedrich Lehr, predsednik Evropske federacije rečnih luka, prisećajući se nedaća u vezi sa zatvaranjem granica, pravilima karantina za posade itd. Iako se čini da osim dešavanja u vezi pandemijom nije bilo nikakvih drugih aktivnosti, godinu su obeležili i mnogobrojni drugi projekti, dodaje Lehr u uvodnom obraćanju.

Između ostalog, saradnja dunavskih luka dodatno je produbljena pokretanjem projekta DIONYSUS. Kroz ovaj projekat, dunavske luke će intenzivirati svoju saradnju na digitalizaciji, kao razvoj poslovanja.

Inovacije u lukama 

Tokom 2020. godine u fokusu su bile i inovacije i inovativni projekti. Organizovan je i javni poziv, koji je bio otvoren šest meseci, a evropske luke mogle su da konkurišu i pošalju svoje inovativne ideje koje se uklapaju u koncept „zelene logistike“. The Open Innovation Challenge izazvao je veliko interesovanje, a rezultat je bio više od 30 održivih predloga. Na kraju je žiri sastavljen od stručnjaka u ovoj oblasti odabrao kombinovani projekat luke u Lionu, koji obuhvata sakupljanje otpada teglenicom, kao i izgradnju infrastrukture za alternativna goriva.

Gledajući u 2021. godinu, na pomolu su novi izazovi. Prezentacijom Strategije održive i pametne mobilnosti, Evropska komisija ponovo je potvrdila podršku transportu unutrašnjim plovnim putevima, te se tokom 2021. može očekivati predlog za reviziju TEN-T i direktive o infrastrukturi za alternativna goriva. Ovi propisi predstavljaju jedan od stubova u postizanju ciljeva evropskog zelenog dogovora, podseća predsednik Evropske federacije rečnih luka.

Više detalja o najvažnijim aktivnostima i projektima u 2020, potražite u godišnjem izveštaju EFIP.