ISTORIJSKI REKORDI: Dobit brodara daleko premašila Facebook, Amazon, Netflix i Google

Drugi kvartal ove godine bio je puno uspešniji za brodare nego što su i sami predviđali, navodi u novom izveštaju stručnjak za kontejnerski transport John McCovn, čelnik Blue Alpha Capital-a.

Čak sedam brodarskih kompanija koje se bave transportom kontejnera u drugom kvartalu imalo je neto prihod veći od UPS-a, inače najprofitabilnije transportne kompanije na svetu, s tim da su navedeni brodari u proseku ostvarili više nego dvostruko veći prihod u poređenju sa američkim logističkim divom.

Kombinovani neto prihod prevoznika UPS-a, Fedex-a, Union Pacific-a i JB Hunt-a u drugom kvartalu iznosio je 5,5 mlrd USD, što je samo 8,6% zarade koju su u istom periodu ostvarili brodari, piše Splash247.

Poređenje brodara s FANG četvorkom – odnosno tehnološkim divovima (Facebook, Amazon, Netflix i Google) – takođe naglašava stanje u sektoru kontejnerskog transporta. Dobit pomorske industrije u sektoru kontejnerskog prevoza bila je 14% veća od ukupne dobiti FANG četvorke u poslednjem kvartalu prošle godine, 103% veća od dobiti FANG-a u prvom kvartalu ove godine i čak 145% veća u drugom kvartalu.

McCovn je analizirao finansijske izveštaje 11 brodara, koji predstavljaju gotovo dve trećine ukupnog kapaciteta, te uz pretpostavku da su preostali brodari koji ne podnose izveštaje imali slične rezultate po TEU, izračunali su ukupni finansijski rezultat sektora pomorskog kontejnerskog transporta.

McCovn tvrdi da su analitičari i mediji ove godine posvetili previše pažnje opadajućem promptnom tržištu, kojim je obuhvaćeno samo 10% isporučenih kontejnera. Ugovorne cene i dalje su izrazito visoke te su razlog zbog kojeg McCovn predviđa da će brodari u 2022. ostvariti kumulativnu neto dobit od 244,9 mlrd USD, što je čak 65,2% više u odnosu na rekordni rezultat iz 2021. godine.

Statistički podaci trgovine kontejnerima (CTS) pokazuju da je u drugom kvartalu količina dostupnih kontejnera pala za 1,6% u poređenju sa istim kvartalom prošle godine, čime se nastavlja silazni trend pada od 1,2% u prvom kvartalu.

Da li je ovo vrhunac i sledi pad?

Mnogi analitičari oprezniji su po pitanju predviđanja u sektoru. Prema nedavnoj analizi Sea-Intelligence-a sa sedištem u Kopenhagenu, porast potražnje vidljiv tokom pandemije, koji je doveo do rekordne zarade od kontejnerskog transporta, sada je stvar prošlosti. Sea-Intelligence je analizirao ponudu i potražnju tokom pandemije i zaključio da rastu cene pridonosi samo haos u lancu snabdevanja, poput zagušenja luka, a ne rast potražnje. Od novembra 2020. do januara 2022. potražnja je konstantno na nivou od 10% više od dostupnog kapaciteta. Međutim, jaz se smanjuje, a najnoviji podaci iz juna pokazuju da je razlika smanjena na samo 2% u odnosu na nivo pre pandemije.

– Ono što podaci pokazuju da su ekstremni skokovi vozarina u 2021. zaista bili podstaknuti situacijom u kojoj je potražnja iznenada premašila kapacitet na globalnom nivou – ali takođe se jasno može videti da je to prvenstveno bilo zbog nedostupnosti kapaciteta – tvrdi Sea-Intelligence.

Trend smirivanja takođe je podstaknut postupnim poboljšanjima u pouzdanosti rasporeda brodova, sugeriše Sea-Intelligence, predviđajući da će odnos ponude i potražnje nastaviti da opada, a s time i vozarine.

Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) promptnih vozarina iznosio je 2.848 bodova u petak, 2. septembra, što je svaki pad od 10% i pad od 44% u odnosu na vrhunac početkom 2022. godine, iako su vozarine još uvek tri puta više u odnosu na prosek 2019. godine. Cene na ruti Šangaj – zapadna obala SAD-a pale su za više od 20% na nedeljnom nivou, na 3.959 USD po FEU, prenosi pomorac.hr.