Flota brodova za rasuti teret vredi više od tankera i kontejneraša

Flota brodova za rasuti teret sada vredi više od ukupne vrednosti flote tankera i kontejneraša, navode stručnjaci za procenu vrednosti iz VesselsValue. Do povećanja vrednosti barži došlo je nakon nekoliko godina niskih prihoda u tom sektoru što je podstaklo recikliranje brodova i povećanje potražnje.

Tržište rasutih tereta je došlo do dna pre tri godine, s cenama koje su padale zbog prevelikog broja brodova. No kako se ponuda i potražnja na tržištu vratila u ravnotežu, cene su počele da rastu što je podstaklo brodare da ulažu u nove brodove.

S druge strane, tržište tankera trenutno je pogođeno s obe strane, budući da ponuda i potražnja nastavljaju vršiti pritisak na zaradu. Naime, na potražnju za tankerskim transportom utiče povlačenje zaliha, dok je ponuda pogođena velikim brojem novogradnji koje dolaze i premašuju broj recikliranih starih brodova.

Na osnovu podataka VesselsValuea, vrednost flote brodova za rasute terete od marta 2018. godine iznosi nešto manje od 200 mlrd USD, tačnije 195,3 mlrd USD, a tankeri slede s ukupnom vrednosti od 192,5 mlrd USD. Vrednost kontejnerske flote iznosi 115,3 mlrd USD.

Vrednost flote LNG-a iznosi 73,2 mlrd USD, LPG flota 30 mlrd USD, a mali teretni brodovi ukupno 25,8 mlrd USD. Ukupna vrednost globalne flote brodova iznosi 633 mlrd USD.

Vrednost flote tankera smanjila se za gotovo 50 mlrd USD od 2015. godine do danas, dok je vrednost barži narasla za 56 mlrd USD neto, prenosi pomorac.net.