Gigantski Astrid Maersk sa pogonom na metanol stigao na Jadran (VIDEO)

Luka Kopar dočekala je pre nekoliko dana drugi veliki brod sa pogonom na zeleni metanol – Astrid Maersk.

Astrid Maersk pristao je po prvi put u jadransku luku 16. juna. To plovilo drugo je u nizu velikih kontejneraša – nakon sestrinskog broda Ane Maersk koji je zaplovio ranije ove godine – koji će pomoći kompaniji Maersk da dostigne nultu emisiju gasova staklene bašte do 2040. godine.

Prema saopštenju koje je kompanija objavila, Astrid Maersk plovi rutom AE12 koja spaja Aziju i Evropu. Brod je na Jadran pristigao iz Port Saida u Egiptu, pre nego što će nastaviti svoje putovanje prema Trstu u Italiji, Tangeru u Maroku i Singapuru. Opremljen najsavremenijim motorom na dva goriva (od kojih je jedno zeleni metanol) Astrid Maersk je drugi od 18 velikih plovila koje je naručio Maersk i koja će biti dodata floti ove kompanije tokom 2024. i 2025. godine. Zelena goriva koje Maersk koristi su sa minimalnom emisijom gasova staklene bašte.

– Lansiranje ove klase plovila je ključna prekretnica za Maersk na našem putu ka dekarbonizaciji okeanskog transporta. Astrid Maersk, zajedno sa svojim sestrinskim brodovima, oslikava naše ambicije u oblastima održivosti i inovacija – poručio je Ivić Vodopija, Conutry Manager za Istočni Jadran i Srednju Evropu u kompaniji Maersk.

Put ka dekarbonizaciji zahteva saradnju celog ekosistema, uključujući kupce, partnere, regulatore i sve druge zainteresovane strane, a Luka Kopar je jedan od naših ključnih partnera, dodao je Vodopija.

Član Upravnog odbora Luke Kopar Gregor Belič dodao je da je tokom proteklih nekoliko godina oprema Luke elektrifikovana, te da su stariji modeli zamenjeni savremenim, ekološki prihvatljivijim. Takođe, namera je da se elektifikuje pristanište, što će omogućiti teretnim brodovima da se direktno povežu na električnu energiju na kopnu do 2029. godine.

Ukupan pretovar u Kopru u 2023. godini iznosio je 22,3 miliona tona, uključujući 1.066 miliona TEU-a i 916.728 jedinica vozila, što slovenačku luku čini najvećim kontejnerskim terminalom na Jadranu i jednim od najvažnijih auto-terminala u Evropi. U narednih pet godina, njihova misija biće razvoj lučkih usluga u skladu sa smernicama održivog razvoja, ubrzanje uvođenja koncepta pametne luke, kao i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i društvo, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Maersk

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.