Grundfos isporučuje 20.000 kontejnera godišnje – i sada bira alternativna goriva

U želji da robu isporučuje na održiviji način, kompanija Grundfos – jedan od vodećih svetskih dobavljača tehnologije vode – koristi GEODIS Sustainable Marine Fuel Insetting, program za smanjenje emisija iz pomorskog transporta, kroz upotrebu održivih brodskih goriva.

– Svake godine Grundfos isporučuje više od 20.000 kontejnera robe širom svetskih okeana i naš je cilj da to uradimo na održiviji način. Korišćenje alternativnih goriva nam omogućava da sprovedemo dekarbonizaciju i smanjimo sopstvene emisije, pružajući podršku transportnoj industriji u stvaranju održive budućnosti – istakao je Dirk van der Heijden, direktor logistike Grundfos Grupe.

Cilj GEODIS programa je da se fosilna goriva zamene alternativnim, kao i gorivima iz obnovljih izvora energije, što će rezultirati smenjenjem emisije gasova staklene bašte. Održiva brodska goriva isporučuje holandska kompanija GoodShipping.

U poređenju sa tradicionalnim fosilnim, ona nude smanjenje emisije gasova staklene bašte do 90%.

GoodShipping brodsko gorivo se pravi od otpadnih materijala, kao što je korišćeno jestivo ulje.

Održivo gorivo nudi nove poslovne mogućnosti

Korišćenjem održivog brodskog goriva, Grundfos i GEODIS podstiču celokupan lanac proizvodnje održivih goriva. Iz toga mogu proizaći nove saradnje i poslovni modeli. To se naročito odnosi na kompanije koje sakupljaju i recikliraju otpadne materije, rafinerije koje proizvode pomenuta goriva i kompanije koje ih transportuju i isporučuju brodovima i lukama.

Grundfos je jedan od korisnika-pionira, kada je reč o upotrebi alternativnih goriva u transportu, što im garantuje i status predvodnika na putu ka postizanju održive budućnosti za pomorsku industriju, poručuju njihov logistički partner – kompanija GEODIS.

– Razvoj biogoriva i alternativnih goriva je jedna od akcija koje podržavaju GEODIS-ovu strategiju za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Razvili smo ponude za integraciju održivog brodskog goriva u naše usluge transporta zajedno sa sličnim alternativnim gorivima za vazdušni i drumski sektor. Grundfos je ove godine već pomogao da se uštedi više od 2.000 tona CO2 u pomorskom transportu. Takav razvoj je moguć samo zahvaljujući potražnji kupaca – rekao je Eric Martin-Neuville, evropski potpredsednik za špediciju u GEODIS-u, prenosi verkehr.co.at.

Danska kompanija Grundfos, podsetimo, dugi niz godina prisutna je i u Srbiji, a nedavno je otvorila i novi pogon za proizvodnju pumpi u Inđiji. U našoj zemlji realizuje se čak 20% ukupne proizvodnje pumpi Grundfos grupacije.