I Indija snažno pogođena manjkom kontejnera

Nakon Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Australije, sledeća zemlja koja je teško pogođena zbog manjka kontejnera u doba pandemije je Indija. Razlog: manjak uvoza i, očigledno, Kina.

Pandemija je poharala indijsku ekonomiju. Zemlja je u drugom tromesečju 2020. zabeležila pad BDP-a od 24%, što je najveći pad među svim glavnim zemljama G20. Međutim, u sledećem tromesečju ekonomija je naglo porasla, jer su ograničenja popustila u celoj zemlji.

Transpacifička ruta se trenutno suočava s jednom od najgorih nestašica kontejnera ikada zabeleženih, otkako je kontejnerizacija transformisala brodarsku i logističku industriju.

Na terenu se situacija u Indiji svakodnevno pogoršava zbog njenih geopolitičkih napetosti s Kinom, a indijska vlada razmatra na koji način bi mogla da smanji oslanjanje na uvoz iz Kine.

Indijski izvoz je porastao za 24% u razdoblju od jula do oktobra, dok je uvoz pao za 28% u odnosu na prethodnu godinu. To je prinudilo kopmpanije koje su ranije isporučivale prazne kontejnere iz Indije da ih umesto toga uvoze u zemlju, a zatim premeštaju u unutrašnjost, gde se nalaze fabrike, navodi Container Shipping Lines Association.

Trenutno se u Indiji čeka na kontejnere dve ili više sedmica. Kako bi se suprotstavila tekućoj krizi, indijska vlada traži brodske linije da osiguraju kapacitet od 100.000 dostupnih kontejnera nedeljno.

Izvor: pomorac.net