Indija će na razvoj luka potrošiti 82 milijarde dolara

Indija će do 2035. godine uložiti ukupno 82 milijarde dolara u različite lučke projekte, kako bi podstakla razvoj pomorskog sektora u zemlji.

Na pomorskom samitu Virtual Maritime India Summit 2021, koji je održan prošle sedmice, premijer ove zemlje Narendra Modi otkrio je da će sredstva biti usmerena u promovisanje upotrebe obnovljivih izvora energije u pomorskom sektoru, razvoj plovnih puteva i jačanje turizma.

Prema njegovim rečima, predviđena je realizacija više od 570 projekta do 2035.

– U procesu smo instaliranja solarnih i vetroenergetskih sistema u svim glavnim lukama širom zemlje. Naš cilj je povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije na više od 60% ukupnog udela, do 2030. – rekao je Modi dodajući kako ova zemlja takođe planira da dalje razvija tržište brodogradnje i popravke brodova.

Indijski ministar luka, brodarstva i plovnih puteva Mansukh Mandaviya istakao je planove za jačanje nacionalnih kapaciteta za recikliranje brodova. Indija je, navodno, pronašla način da poveća svoj globalni udeo recikliranja brodova sa sadašnjih 30% na 50%, objavio je portal Pomorac. 

Većina luka u Indiji u potpunosti je u državnom vlasništvu, pod nadzorom Ministarstva luka, brodarstva i plovnih puteva. Pojedinačnim terminalima i objektima mogu upravljati privatne organizacije. Velikim delom terminala u Indiji upravljaju kompanije kao što su DP World, AP Moller Terminals i PSA International. Nekoliko privatnih luka su u vlasništvu Reliance Industries i Adani Group.