Ivić Vodopija, generalni direktor Maersk Croatia – Srbija je izuzetno važno tržište za kompaniju Maersk

Najveći brodski prevoznik na svetu, kompanija Maersk, posluje u 130 zemalja i zapošljava oko 80.000 ljudi. Predstavništvo u Rijeci, Maersk Croatia, nadležno je za Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Imali smo tu čast da za PlutonLogistics govori Ivić Vodopija, managing director Maersk-a za Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kao i managing director špediterske sestrinske firme Damco.

Naš sagovornik karijeru u kompaniji Maersk gradi već 15 godina, na različitim pretežno komercijalnim funkcijama, gde je u najvećoj meri bio zadužen za područje istočnog Adriatika od Trsta do Drača. Na sadašnjoj poziciji je prethodne četiri i po godine.

Ivić Vodopija

PL: Ovaj razgovor moramo početi sa krizom izazvanom korona virusom. Uprkos velikim izazovima i neizvesnoj budućnosti, kompanija Maersk je saopštila da se potražnja razvija bolje nego što je očekivano. U čemu se ogleda taj optimizam?

– COVID-19 je nažalost svima stvorio probleme kako lokalno, tako i globalno, ali smatram da su se brodari ipak adaptirali na novonastalu situaciju manje-više uspešno. Smanjivanje kapaciteta na pojedinim servisima zbog neminovno manje tereta je jedno od rešenja za prilagođavanje. S druge strane, gotovo sve države su reagovale direktnim finansijskim injekcijama u privredu, te očekujemo da će se rast ekonomija dogoditi vrlo brzo.

PL: Ovih dana stigla je i vest o kupovini kompanije KGH Customs Services. Recite nam nešto više o tome.

– KGH je specijalizovana firma primarno usmerena na carinsko posredovanje. Oni su lideri u digitalnim rešenjima na tom tržištu, te se samim time i idealno uklapaju u našu viziju poslovanja koja se oslanja na digitalizaciju globalne trgovine.

Maersk je lider u industriji kad je reč o digitalnim rešenjima, tako da se za nas teško može smatrati da smo brodari u tipičnom smislu reči. Mi smo prvi pokrenuli blockchain tehnologiju –Tradelens, u saradnji sa IBM-om, a sada možemo reći da su skoro svi eminentni brodari prihvatili platformu. Takođe, naša digtalna platforma Twill omogućuje kompletno poslovanje „od vrata do vrata“ u digitalnom obliku. Ovo su samo neki od primera, a ima ih nebrojeno kad su u pitanju dve reči – Maersk i digitalno.

Samim tim KGH se ovde idealno uklapa.

PL: Vodite kompaniju Maersk u Hrvatskoj. Šta biste istakli kao važno u poslovanju? Kakve rezultate ostvarujete?

– Maersk Croatia d.o.o. sa sedištem u Rijeci je zvanični predstavnik Maersk Line-a, kao i ostalih brendova iz AP Moller grupacije, koja je i 100% vlasnik agencije. Zadužena je za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru, a broji 22 zaposlena. Maersk Line pokriva navedene države redovnim nedeljnim servisima kroz Rijeku, Ploče, Split, Bar i Drač.

Mimo navedenih država, želeo bih da spomenem da je Maersk Croatia bila inicijator, te uspostavila u ime Maersk Line-a prve redovne kontejnerske servise iz luke Rijeka primarno za Mađarsku, a sada već za Slovačku i Češku.

U celom Adriatiku, Maersk ima oko 35% tržišnog udela, a ukoliko uzmemo samo Rijeku – 40% kontejnerskog prometa se odnosi na AP Moller Maersk grupaciju.

Sa partnerima iz kompanije Samsung

PL: Koja roba se najviše transportuje vašim servisima? Sa kojim klijentima ste ostvarili najbolju saradnju? Koje klijente tek očekujete?

– Paleta naših klijenata je stvarno široka – od najvećih globalnih firmi poput Samsung-a ili IKEA-e, preko najvećih globalnih špreditera, pa do malih lokalnih uvoznika i izvoznika, te lokalnih špeditera.

Pokušavamo da prilagodimo ponudu svakom pojedinačnom segmentu tržišta kreiranjem različitih proizvoda koji će biti prihvatljivi svim našim klijentima-partnerima.

PL: Kako kompanija vidi tržište Srbije? Da li imate neke razvojne planove za našu zemlju?

– Za kompaniju Maersk, Srbija je izuzetno važno tržište na kome imamo jaku prisutnost. Srbiju kao tržište želimo razvijati u svakom pogledu, te smatramo da ćemo investirati kroz naše servise. Vrlo verovatno, 2021. će biti posebno značajna zbog naših dodatnih razvojnih aktivnosti u Srbiji, pa samim time i različitih investicija.

PL: Da li kompanije iz Srbije koriste vaše usluge?

– Naravno, i to više od 15 godina kontinuirano. Naglasio bih da Maersk ima dugogodišnje partnere u Srbiji, kako klijente, tako i dobavljače. Dugogodišnja saradnja je svakako nešto što želim da naglasim kada je reč o srpskim partnerima i Maersk-u.

PL: Kakvi su planovi Maersk Croatia za naredni period?

– Zvanična strategija kompanije Maersk je da budemo globalni integrator kontejnerskog transporta. Fokus će aposlutno biti na satisfakciji klijenata kroz pronalaženje najboljih i najprikladnijih rešenja. Kako bismo ostvarili navedeno, ogromni napori će biti usmereni ka dodatnoj digitalizaciji usluga, kao i razvoju novih usluga kako na moru, tako i na kopnu. Maersk na Balkanu prati istu tu strategiju, te pokušavamo uspostaviti globalne trendove na regionalnom i lokalnom tržište.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.