Izvoz bakra preko barske luke – Očekivan rast saradnje sa kompanijom Zijin Bor

Crnogorske kompanije prihodovaće u ovoj godini 12 miliona evra, zahvaljujući saradnji kompanije Zijin Bor sa Lukom Bar, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore u petak

Ministar Mladen Bojanić sastao se u petak sa predstavnicima kompanije Zijin Bor i TCL (Trans Cargo Logistics), koja je organizator kompletne logističke podrške.

Na sastanku je bilo reči o tekućoj saradnji, s obzirom na to da Zijin Bor za izvoz svojih proizvoda prioritetno koristi logistički pravac kroz Crnu Goru, odnosno usluge Luke Bar i železničkog preduzeća Montecargo. Ministar Bojanić istakao je zadovoljstvo zbog uspešne dosadašnje saradnje, naglasivši kako očekuje da će se njen obim u budućnosti povećati.

– Saradnja sa kompanijom Zijin Bor predstavlja značajan doprinos ukupnoj ekonomskoj aktivnosti Crne Gore, a daje poseban implus oporavku železničkih preduzeća, odnosno Luci Bar – navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčič, podsetimo, najavio je u intervjuu početkom godine da će kompanija u 2022. nastojati da poveća broj poslovnih partnera i da proširi asortiman usluga, ali u uslovima koje definišu ograničavajući faktori, ističući prostorne i pretovarne kapacitete.

– Nažalost, činjenica je da nedovoljan procenat ,,regionalnog tereta“ ide preko Luke Bar, tako da se napori naše kompanije i svih subjekata logističkog sistema Crne Gore moraju usmeriti ka prevazilaženju postojećeg stanja – poručio je tada Pješčić u razgovoru za Pobjedu i istakao da bi donekle optimalno rešenje bilo „vlasničko ili organizaciono objedinjenje dva operatora terminala – Luke Bar i Port of Adria, koji zasad obavljaju delatnost na području barske luke“.