Jesmo li blizu optimalnoj veličini kontejnerskih brodova?

Maersk LineBrodari su nastojali da gradnjom ogromnih brodova smanje prosečnu cenu vozarina, te na taj način primene ekonomiju obima.

– Doći će vreme kada će gradnja sve većih i većih kontejneraša izgubiti smisao –  smatra Olaf Merk, jedan od administratora Međunarodnog transportnog foruma, odeljenja u okviru OECD-a (Organizacija za ekonoski razvoj i saradnju).

On je to izjavio na predavanju koje je održano Singapuru, a u organizaciji tamošnjih lučkih i pomorskih vlasti. Po njegovom mišljenju rast maksimalnog kapaciteta kontejnerski brodova iznad trenutnih 19.000 teu na 24.000 teu ne bi imao značajnijeg efekta i doveo bi do relativno minornog smanjenja troškova za nekih 5%, preneo je Singapore Business Times.

Merk dodaje i da se brodari trenutno susreću sa problemom kako popuniti svoje ogromne brodove, te da smo trenutno veoma blizu optimalnoj veličini i kapacitetu kontejnerskih plovila.

Merk primećuje i da je gradnja Ultra Large brodova opravdana isključivo ukoliko i glavne svetske luke prate ovaj trend, te ukoliko je njihov servis u lukama brz, efikasan i na potrebnom nivou, prenosi portal plovodba.me.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.