Kako stati na put pirateriji na Dunavu – Ukrajinsko brodarstvo UDP ponovo opljačkano u Luci Smederevo

U poslednjem napadu na plovila koja prevoze terete Dunavom, pokradeno je ukrajinsko brodarstvo UDP (Ukrajinska dunavska plovidba) u dva navrata u periodu od 07.09 – 10.09.2014. tokom boravka konvoja u luci Smederevo. Ovim je nastavljena piraterija na Dunavu. Ukradeni su delovi barži, u vrednosti od više hiljada evra, bez kojih date barže ne mogu da nastave plovidbu, zbog ugroženosti plovila, a procenjuje se da će šteta biti još veća zbog popravke i neplaniranog ostanka u luci.

Ukrajinska brodska kompanija se već žalila da su njeni brodovi česta meta srpskih i rumunskih pirata. Zastupnik ukrajinskog brodarstva u Srbiji, „Agent Plus“ podneo je krivičnu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi “Smederevo”, ali još uvek niko iz date uprave nije izašao da izvrši uviđaj. U cilju sprečavanja kontinuiranog višegodišnjeg narastajućeg kriminala u akvatoriju Smedereva i zaštite lične i imovine brodara na teritoriji PU “Smederevo”, „Agent Plus“ je protesna pisma napisao i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U poslednjih desetak godina učestali su napadi na domaća i strana brodarstva, a meta napada pirata su barže koje prevoze ugalj, naftu i raznu drugu robu. Više puta se dešavalo da napadi uključe i posadu plovila. Zabrinjavajuće deluje činjenica da su najčešće strani državljani ostavljeni na milost i nemilost kriminalcima, koji mogu nesmetano da deluju, čime im direktno ugrožavaju život. Napadi su uredno prijavljivani policijskoj upravi, ali mnogi od njih nikad nisu rešeni.

Luka Smederevo je međunarodna luka, na kojoj važi međunarodni režim plovidbe. Situacije, u kojoj su brodovi koji plove pod stranom zastavom izloženi brutalnom i nekažnjenom napadu organizovanih bandi pirata na Dunavu direktno ugrožavaju međunarodni ugled institucija Republike Srbije i njenih predstavnika i mogu imati negativne posledice po privredu Srbije.

Naime, Smederevo i tok Dunava u Srbiji se često navode kao nebezbedni i rizični, pa strani brodari sa velikih rizicima prihvataju prevoz tereta za određene srpske luke.

„Agent Plus“, jedna od vodećih regionalnih kompanija u oblasti organizacije prevoza i logistike, osnovan je 2007. godine i danas predstavlja sinonim za kvalitetnog i pouzdanog organizatora prevoza, agenta i inicijatora novih logističkih rešenja. Poseduje 7 poslovnica u Srbiji i 5 samostalnih preduzeća u zemljama EU i Jugoistočne Evrope. Nudi usluge organizacije različitih vidova transporta, skiladišno – logističke poslove i carinsko posredovanje, usluge lučke agenture, kao i konsalting i osiguranje robe u transportu. Pored zastupanja UDPa, Agent Plus zastupa najpoznatija brodarstva, kao što su: BRP, „Ukkrichflot“, „Rubiships“, „Port Bazinul Nou“ i druge.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.