Kina u evropskim lukama – Postaje li Hamburg poslednja stanica na Novom putu svile?

Nakon ulaska kineskog koncerna COSCO u Hamburšku luku, mogli bi uslediti novi zajednički projekti u drugim evropskim zemljama. To je navedeno u jednom internom dokumentu savezne vlade, prenosi Deutsche Welle, pozivajući se na NDR i WDR.

Angela Titzrath smatra da bi Kina i Hamburg u budućnosti trebalo da bliže sarađuju – i da rastu. Šefica Hamburške luke i logistike (HHLA) u avgustu 2019. na jednom poslovnom putu u Šangaju govorila je o privrednim šansama koje se nude Hamburgu u slučaju produbljenja ekonomske saradnje sa Kinom. Tadašnji medijski izveštaji navodili su da je Angela Titzrath navela kako bi Hamburg trebalo da postane „poslednja stanica Novog puta svile“. Delegaciju Hamburga tada je predvodio gradonačelnik Peter Tschentscher (SPD).

Tri godine kasnije, ova najavljena ekonomska saradnja se produbljuje: kineska državna kompanija COSCO uskoro bi mogla da postane suvlasnik Hamburške luke. U toku su pregovori sa brodarskim gigantom.

DW piše da bi, kako stvari stoje, to mogao da bude početak nemačko-kineske kooperacije u velikom stilu – i to ne samo na području Nemačke, već i u ostatku Evrope. Ovo je navedeno u internoj analizi savetne vlade, koja se oslanja na tri sporazuma između kompanija COSCO i HHLA u protekle tri godine.

Sudeći po analizi savezne vlade, dve strane planiraju realizaciju strateškog partnerstva koje bi se moglo prostirati na području Baltičkog, ali i Sredozemnog mora. Već 2020. je naime internim sporazumom razmatrana mogućnost budućeg suvlasničkog angažmana HHLA u nekom COSCO terminalu na Sredozemlju – na primer u grčkom Pireju, gde je kineski brodar većinski vlasnik.

Bez komentara

Sudeći po sadržaju dokumenta koji potiče iz Saveznog ministarstva privrede, firme su se osim toga dogovorile da će potražiti mogućnost zajedničkog angažmana u nekom terminalu u Poljskoj. U internom dokumentu se kao moguće luke spominju Gdanjsk i Gdynia. COSCO je već sad aktivan u Europi, suvlasnik je nekoliko terminala, ali dosada Kinezi nisu bilo aktivni na području Baltika.

Nemačko Savezno ministarstvo privrede ne odgovara na novinarske upite o ovoj temi. Samo je saopšteno da savezna vlada ne želi da komentariše poslovne odluke pojedinih kompanija, kao što je HHLA. Kompanija HHLA je, pak, demantovala navode o tome da s kineskim partnerom sledi konkretne planove po pitanju preuzimanja udela u nekoj luci u Poljskoj. Takođe su dodali i da ne žele da komenmtarišu tržišne glasnike, kao i da HHLA ne govori javno o sadržaju ugovora i dogovora s partnerima. COSCO nije odgovorio na novinarski upit.

Izvor: DW

Pixabay.com/Bernhard Post