Kinezi žele da pretvore Pirej u najveću komercijalnu luku u Evropi

Kina i Grčka dogovorile su se da nastave realizaciju 600 mil EUR vredne investicije kineske kompanije Cosco u najveću grčku luku  – Pirej.

Sporazum je skopljen u sklopu nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Evrope.

Ovaj sporazum, koji je deo 16 bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će biti potpisani između Grčke i Kine, dolazi u trenutku zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Atini, prenosi agencija Rojters.

Odnosi dve zemlje postali su prisniji od 2009. godine kada je Cosco dobio 35-godišnju koncesiju za modernizaciju i upravljanje kontejnerskim delom poslovanja pirejske luke.

Cosco je 2016. godine kupio većinskih 51% akcija u Luci Pirej. Kineska kompanija planira da Luku Pirej pretvori u najveću komercijalnu luku u Evropi, tako što će potrošiti oko 600 mil EUR za unapređenje poslovanja.

Taj iznos obuhvata i obavezne investicije u iznosu od 300 mil EUR do 2022. godine, koje će, pošto budu realizovane, omogućiti kompaniji Cosco da preuzme još 16% udela u luci.

Međutim, otpor lokalnih zajednica naterao je Grčku prošlog meseca da, pod izgovorom da uslovi „još uvek nisu sazreli“, odbaci predloge kompanije Cosco za izgradnju novog kontejnerskog terminala u Pireju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.