Kompletno popravljen Ever Given kreće ka Evropi (VIDEO)

Ultra veliki teretni brod Ever Given u potpunosti je popravljen i ponovo u upotrebi, preuzimajući kontejnere u Kini za Evropu, piše splash247.com.

Period obimnih popravki u brodogradilištu Qingdao Beihai trajao je dvostruko više od predviđenog vremena – ukupno šest nedelja.

Brod sada ima novi bulbni pramac dok se kreće na jug kroz Kinu i preuzima kontejnere za Evropu. Kineski mediji su izvestili da je u subotu primio oko 5.000 kontejnera kod luke Qingdao i sada je na putu ka drugim kineskim lukama. Pre nego što krene ka Evropi, zaustaviće se u Maleziji.

Istovremeno, protiv vlasnika broda, japanske kompanije Shoei Kisen Kaisha, podneta je tužba. Egipatska nacionalna navigaciona kompanija zahteva kompenzaciju, tvrdeći da je pretrpela značajne gubitke, jer njen brod Wadi Sudr nije mogao da nastavi putovanje zbog incidenta na Suecu.

Ever Given, koji je dug gotovo 400 metara i ima kapacitet od 20,388 TEU, nasukao se 23. marta u Sueckom kanalu i blokirao ga na skoro 7 dana.

O kompletnoj sagi, koja je uzdrmala globalne lance snabdevanja i donela posledice od kojih se svetska ekonomija još oporavlja čitajte u tekstovima koje smo objavljivali tokom prethodnih meseci. 

Foto: YouTube/PrintScreen