Kontejneri od 20 stopa i dalje traženi – U ovoj godini biće prozvedeno oko 900.000 TEU

Brodski kontejneri od 20 stopa zadržaće svoj udeo u globalnoj floti kontejnerske opreme i u budućnosti, stav je konsultantske kuće Drewry.

U analizi se navodi da se udeo standardnih 20-ft kontejnera za suvi teret na globalnom nivou opadao u poslednjih deset godina. Međutim, renomirana pomorska konsultantska firma takođe zaključuje da će „suprotno popularnom mišljenju“, udeo kontejnera od 20 stopa u globalnoj floti kontejnerske opreme „ostati iznad 25% u doglednoj budućnosti“.

Drewry napominje da je proizvodnja ovih jedinica značajno porasla u 2022. godini, što bi trebalo da bude olakšanje onima koji su se zabrinuli da su 20-ft kontejneri postali manje dostupni u poslednjih nekoliko godina.

– U prvih osam meseci ove godine proizvođači sa sedištem u Kini, koji čine više od 96% globalne proizvodnje, proizveli su blizu pola miliona TEU, što je skoro 64% ​​više u odnosu na 2021. godinu i 35% u odnosu na isti period 2020. Drewry očekuje da će proizvodnja za celu godinu iznositi najmanje 900.000 TEU, što je popriličan rast u odnosu na 2021. kada je proizvedeno nešto ispod 560.000 TEU.

Prema analitičarima, potražnja za kontejnerima od 20 stopa „ostaje zdrava“.

– Postoji nekoliko industrija u kojima su zbog prirode tereta koji se transportuje – teški i gusti – kontejneri od 20 stopa prikladniji za upotrebu i gde su kompanije izgradile svoje lance snabdevanja oko ove vrste opreme. Prekookeanski prevoznici moraju da obezbede odgovarajuću opremu kako bi zadovoljili potrebe takvih klijenata, od kojih su mnogi njihovi dugogodišnji partneri.

Osim toga, Drewry smatra da je potražnja za kontejnerima od 20 stopa u nepomorskoj trgovini velika.

Analitičari stoga očekuju da će udeo kontejnera od 20 stopa u floti „ostati stabilan u narednih pet godina, a takve jedinice čine najmanje 26% standardnih suvih kontejnera u upotrebi“.

Više detalja pročitajte OVDE.