Kopar do 2030. na 1,75 mil TEU godišnje – Najavljena i gradnja novog skladišta za generalne terete

Nadzorni odbor Luke Kopar usvojio je prošle sedmice nekoliko važnih odluka o investicijama koje će ovoj jadranskoj luci omogućiti znatno povećanje kapaciteta u narednim godinama, piše slovenački list Delo.

Na sednici u petak, kako se navodi, odobrena je studija projekta koji do 2030. predviđa 248 miliona evra ulaganja u povećanje kapaciteta kontejnerskog terminala na 1,75 miliona jedinica godišnje. To uključuje gradnju dodatne operativne obale i skladišta na severnom delu Gata 1, kupovinu opreme, proširenje železničkih koloseka na terminalu, kao i proširenje skladišnih kapaciteta za kontejnere u zadnjem delu terminala.

Globalni logistički trendovi pokazuju da je kontejnerizacija robe visoke dodatne vrednosti i dalje u porastu, o čemu svedoči dosadašnji rast kontejnerskog prometa u Kopru, kao i procena tržišnog potencijala našeg zaleđa, saopšteno je iz Luke.

Povećanje kapaciteta odgovor je i na očekivanja brodovlasnika i ostalih korisnika luke, a kompanija će na ovaj način moći da zadrži svoje konkurentske prednosti, navodi se.  Novi razvojni ciklus kontejnerskog terminala prati i vremenski plan za izgradnju drugog koloseka između Kopra i Divače, koji bi trebalo da bude u funkciji 2026. godine.

Specijalizovano skladište čeličnih kolutova

Nadzorni odbor takođe je odobrio i plan povećanja lučkih kapaciteta za pretovar i skladištenje generalnih tereta.

Reč je o projektu koji predviđa izgradnju namenskog skladišta čeličnih kolutova na području drugog mola, koje će biti opremljeno automatski vođenim mosnim dzalicama velike nosivosti. Na ovaj način, kako se navodi kompanija želi da poveća kapacitet za predviđeni rast pretovara u segmentu čeličnih proizvoda, da optimizuje iskorišćenost kao i poslovne procese, ali i da izgradnjom specijalizovanog skladišta „oslobodi“ deo kapaciteta za druge grupe proizvoda.

Ukupna vrednost investicije je 27 miliona evra, a završetak gradnje očekuje se 2024. Na krovu ovog objekta biće postavljena i fotonaponska elektrana.

Rezultati

Revidirani godišnji izveštaj Luke Kopar za 2021. potvrdio je da je lani obrađeno ukupno 20,8 miliona tona robe, što je 7% više u odnosu na 2020. Uprkos rastu neto prihoda od prodaje koji su iznosili 228,4 miliona evra, u 2021. je operativna dobit bila niža nego godinu ranije, zbog nižih jednokratnih prihoda, a iznosila je 31,3 miliona evra.

Luka Koper lani je pretovarila 997.574 kontejnerske jedinice, kao i 656.477 vozila. U luku su stigla i iz nje otišla ukupno 29.273 voza.

Izvor: Delo

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.