Kopar uvećava kapacitete KONTEJNERSKOG terminala

U koparskoj luci ovih dana otpočeo je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata za unapređenje kontejnerskog segmenta. Kako je saopšteno iz te luke, pokrenuto je proširenje južnog dela Pristaništa 1 – prva faza podrazumeva proširenje nasipa za 98,5 metara u dužinu i 34,4 metara u širinu. Očekuje se da će ovaj posao biti gotov u martu naredne godine, kada će ukupna dužina biti 695 metara.

U drugoj fazi biće izgrađeno 24.830 m2 dodatnog prostora za slaganje kontejnera, a ovi radovi trebalo bi da budu završeni 2022. godine.

Proširenjem Pristaništa I godišnji kapacitet kontejnerskog terminala porašće na 1,3 miliona TEU, a zajedno sa optimizacijom različitih procesa – na 1,5 miliona TEU godišnje.

Osim povećanja godišnjeg kapaciteta, nove investicije biće od velikog značaja i za dnevne operacije, naročito u terminu sezonskih pikova kada dnevna iskorišćenost prostora prelazi 90%.

Vrednost investicije je 45,6 miliona evra, a projekat je sufinansiran iz NAPA4CORE evropskog programa.

– Luka Kopar je optimizacijom procesa povećala i kapacitet železničkog segmenta kontejnerskog terminala, čime je dodatno unapređena efikasnost intermodalnih usluga – navodi se u saopštenju luke.

Izvor/foto: luka-kp.si