LIDL brod pristaje u luku Kopar – Trgovinski lanac pokrenuo svoju pomorsku flotu

U aprilu 2022. godine, nemački distributivni lanac LIDL osnovao je sopstvenu kontejnersku kompaniju, kako bi se suprostavio problemima kašnjenja u transportu i visokih vozarina. Novoosnovani Tailwind Shipping Lines je za kratko vreme nabavio četiri kontejnerska broda u rasponu od 3800 do 5500 TEU, namenjena za rute između Azije i Evrope.

Nakon prvog pristajanja u Barseloni sa brodom Viking 11. avgusta, drugi kontejnerski brod (nazvan Talassa) pre nekoliko dana privezan je u slovenačkoj luci Kopar.

Ova nova brodska linija nazvana Panda trenutno koristi četiri broda i predviđa zaustavljanja u kineskim lukama Taicang, Ningbo i Da Chan Bay,  zatim stiže direktno (bez međupovezivanja ) u Kopar i Barselonu pa ide u severnu Evropu, tačnije u Roterdam, kraj putovanja je na zapadu odakle će kontejneri nastaviti put rečnim baržama do konačnog odredišta.

Iz Holandije brodovi će ploviti direktno na Daleki istok. Tranzitno vreme za prevoz od Roterdama do Kine biće 28 dana, dok će od poslednje luke na Dalekom istoku (od zaliva Čang) do prve u Evropi (Kopar) biti 16 dana plovidbe, prenose evropski strukovni mediji.

Foto: luka-kp.si