Linijski brodari izuzeti od EU pravila o zaštiti konkurencije do 2024.

Evropska komisija produžila je uredbu kojom su definisani uslovi pod kojima je brodarima u linijskom pomorskom saobraćaju dozvoljeno da pružaju zajedničke usluge, bez kršenja antimonopolskih propisa. Kargo saobraćaj u ovoj oblasti biće izuzet od primene EU pravila o zaštiti kokurencije, saopštio je Direktorat za konkurenciju EU, navodeći da takva odluke vodi ka “nižim cenama i boljim uslugama za korisnike”.

Uredba dozvoljava brodarima u linijskom pomorskom saobraćaju sa zajedničkim tržišnim udelom manjim od 30% da sarađuju pri pružanju zajedničkih usluga prevoza, odnosno da formiraju tzv. konzorcijume. Međutim, utvrđivanje cena ili podela tržišta između kompanija nisu dopušteni.

Pravila EU obično sprečavaju kompanije da rade zajedno na način koji može ograničiti konkurenciju, ali kompanijama koje prevoze teret morskim putem odobreno je izuzeće od te zabrane, jer često moraju raditi zajedno kako bi svoje poslovanje učinile finansijski održivijim i efikasnijim.

Usluge linijskog brodarstva obuhvataju redovan, linijski pomorski transport (mahom kontejnerski) na određenoj relaciji. Zahtevaju značajne nivoe ulaganja i zato ih redovno obezbeđuje nekoliko brodarskih kompanija koje sarađuju putem sporazuma o konzorcijumu. Konzorcijumi mogu dovesti do ekonomičnosti obima i boljeg korišćenja prostora plovila. Benefiti, koji proizilaze iz takve efikasnosti, mogu se preneti na korisnike brodskih usluga u smislu bolje pokrivenosti luka i boljih usluga.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.