LUKA BAR: Dobri rezultati uprkos koroni, slede velike investicije u infrastrukturu

Prema preliminarnim rezultatima, Luka Bar a.d. će prošlu godinu završiti sa profitom od milion i po eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te kompanije Vladan Vučelić.

–  Uprkos pandemiji virusa korona, Luka Bar je uspešno odolevala svim problemima i izazovima i u kontinuitetu, tokom čitave 2020. održavala trend pozitivnog poslovanja, započet u 2019. godini –  kazao je Vučelić za list Pobjeda.

U prva tri kvartala 2020, Luka je imala 1,4 miliona evra dobiti, a 2019. u istom periodu 274.039 evra. U prvih devet meseci prihodi su bili 8,04 miliona, , dok su rashodi bili 6,64 miliona. Ranije je u prva tri kvartala pretovareno 1,23 miliona tona tereta, što je za devet odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Naveo je da su im najznačajniji poslovni partneri Uniprom, Cemex, MSK Kikinda, Zijin Bor, HBIS Smederevo i dodao da područja Crne Gore i Srbije predstavljaju užu gravitacionu zonu, a da intenzivno rade na animiranju tržišta Slovačke i Mađarske.

Investicije

Vučelić je saopštio da su nastavili investicioni ciklus, započet sredinom 2019. godine, vredan više od deset miliona eura, sa ciljem, „minimizacije ograničenja efikasnosti poslovanja u domenima lučke infrastrukture, lučke suprastrukture i lučke mehanizacije i ispunjenja preduslova za dalji razvoj delatnosti, povišenje stepena iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta“.

– Do polovine decembra, Luka Bar je u potpunosti realizovala plan koji je bio predviđen za prošlu godinu i po ovom osnovu, tokom prošle godine, uložila šest miliona eura –  kazao je Vučelić, objašnjavajući da su kupili mobilnu dizalicu, slagače za kontejnere i mašinu za istovar vagona i viljuškara različitih kategorija.

Naveo je i da će sanacija operativne obale Volujica, vredna pet miliona eura, započeti sredinom januara, a u toku su administrativne formalnosti.

Istakao je da je realizovano sve što je bilo planirano za prošlu godinu, čime je podignut nivo tehničke opremljenosti i stvorena osnova za unapređenje obima pretovara kontejnera, rasutih i generalnih tereta. Novac je obezbeđen kreditom kod IRF, donacijama EU i iz tekućeg poslovanja kompanije.

Planovi

Vučelić je zadovoljan što je projekat „Unapređenje infrastrukture u Luci Bar“ uvršten u listu državnih prioritetnih projekata temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar, vredan preko 20 miliona eura i biće finansiran iz budžeta EU u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan.

Taj projekat obuhvata produženje operativne obale Volujica za 166 metara (5,57 miliona), produženje operativne obale na putničkom terminalu za 432 metra (12,5 miliona), produbljivanje dela lučkog akvatorijuma (dva miliona) i rekonstrukciju železničke mreže u luci (1,5 milion).

Najavio je donaciju EU, u okviru trilateralnog programa ITA-Al-MNE, od 450 hiljada eura za unapređenja lučkog informacionog i sistema rasvete, te nabavku hibridnog autobusa, navodi Pobjeda.