Luka Bar zabeležila pad pretovara u 2021. – Rešenje spajanje sa Port of Adria?

Skok cena brodskog prevoza i posledično izostanak izvoza boksita na kinesko tržište jedan su od primarnih razloga što Luka Bar u 2021. godini beleži 16% manje pretovara nego u 2020, saopštio je crnogorskoj Pobjedi prošle nedelje izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić.

I dok se finansijski rezultati za 2021. godinu još sumiraju, Pješčić podseća da su ukupni prihodi za devet meseci u 2021. godini iznosili 8,07 miliona evra odnosno, bili veći za 29.275 evra u odnosu na isti period 2020. godine. Kada je reč o rashodima, oni su u tom periodu iznosili 7,64 miliona evra i veći su za 15%, odnosno za milion evra u odnosu na isti period 2020. godine, kada su iznosili 6,63 miliona evra – precizirao je Pješčić.

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore u novembru prošle godine saopštilo je da je u prva tri kvartala prošle godine Luka Bar ostvarila dobit od 421.964 evra.

Sagledavajući trenutnu situaciju, Pješčić je najavio da će kompanija u 2022. nastojati da poveća broj poslovnih partnera i da proširi asortiman usluga, ali u uslovima koje definišu ograničavajući faktori, ističući prostorne i pretovarne kapacitete.

– Nažalost, činjenica je da nedovoljan procenat ,,regionalnog tereta“ ide preko Luke Bar, tako da se napori naše kompanije i svih subjekata logističkog sistema Crne Gore moraju usmeriti ka prevazilaženju postojećeg stanja – poručio je Pješčić.

Izvršni direktor barske luke donekle optimalnim rešenjem smatra vlasničko ili organizaciono objedinjenje dva operatora terminala – Luke Bar i Port of Adria, koji zasad obavljaju delatnost na području barske luke.

Pored kompanije Port of Adria, koja je od 2013. godine u vlasništvu turske kompanije Global Ports Holding, u potencijalne poslovne partnere za 2022. Pješčić je uvrstio i kompanije HBIS, MSC Montenegro i ILC, pše Pobjeda.

U 2022. više od 5 miliona evra predviđeno za investicije

Izvršni direktor barske kompanije otkrio je Pobjedi da će ovogodišnje investicije težiti oko 5,4 miliona evra, od kojih će veći deo biti uložen u lučku infrastrukturu, suprastruktu i mehanizaciju, dok je ostatak predviđen za međunarodne projekte, zaštitu životne sredine i razvoj novih kapaciteta luke.

Rekao je i da je za ovu godinu nacrtom plana predviđen pretovar dva miliona tona tereta.

U 2021. godini ukupna vrednost realizovanih i započetih investicija bila je 1,25 miliona evra.

– Sve investicione aktivnosti bile su usmjerene ka unapređenju stanja raspoložive lučke infrastrukture i poboljšanju nivoa tehničke opremljenosti, a sve u svrhu uspostavljanja osnova za povišenje nivoa kvaliteta lučkih usluga i opšte poboljšanje tržišne pozicije – rekao je Pješčić.

Važnost transportnog pravca Beograd-Bar

Da bi se moglo govoriti o narednom nivou konkurentnosti barske kompanije, od presudnog je značaja unapređenje trenutnog stanja drumskih i železničkih veza Luke, rekao je Pješčić i dodao da je neophodno da se u najkraćem roku realizuju kapitalni projekti, naročito rekonstrukcija pruge Bar-Beograd i izgradnja autoputa Bar-Beograd.

Foto: lukabar.me