Luka Bar ZAPLENILA brodske topove vredne skoro 600.000 evra

Luka Bar zaplenila je vojnu opremu kompanije iz Libana, koja nije plaćala naknadu za skladištenje.

Kako pišu podgoričke Vijesti, reč je o nekoliko brodskih topova koji se više od decenije nalaze u skladištu Luke Bar i za koje u tom periodu njihov vlasnik iz Libana nije plaćao zakup. Procenjena vrednost zapenjene robe iznosi oko 597.000 evra.

U godišnjem izveštaju revizorske kompanije Reviko, o poslovanju barske luke u 2019, navedeno je da je vrednost zaplenjene vojne opreme u finansijskim knjigama uvrštena u stavku zalihe kao „roba u obradi, doradi i manipulaciji“ čija je vrednost 597.611 evra.

U obrazloženju revizora se navodi da je osnov za preuzimanje odredba lučke Tarife – Opšti uslovi poslovanja, prema kojoj je rok čuvanja uskladištenog tereta kojem nije poznat vlasnik tri meseca, nakon čega matično društvo njime „slobodno raspolaže“”.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Luka Bar će pokušati da proda ove vojne brodske topove u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore. Luka Bar je, prema izveštaju za prošlu godinu, ostvarila neto profit u iznosu od 925.101 evra, što je značajno bolji rezultat u odnosu na godinu dana ranije, kada je kompanija zbog reprocene imovin, bila u gubitku 20,4 miliona evra, navode Vijesti. 

Foto: lukabar.me

Podeli na društvenim mrežama: