Luka Bejrut u rukama CMA CGM – Za razvoj kontejnerskog terminala 33 miliona dolara

Francuski brodarski gigant CMA CGM Group otkrio je ambiciozne razvojne planove nakon što je u javnosti tokom prošle nedelje objavljeno da je njihovoj podružnici, kompaniji CMA Terminals, dodeljena koncesija za kontejnerski terminal u Bejrutu, u Libanu.

Na osnovu potpisanog ugovora za razvoj i upravljanje terminalom u luci Bejrut, kompanija CMA je dobila 10-godišnju koncesiju, počevši od marta 2022. Kompanija se obavezala na ukupnu investiciju od 33 miliona dolara, odnosno, na ulaganje 19 miliona dolara u prve dve godine, za nadogradnju infrastrukture, renoviranje objekata, kupovinu i zamenu lučke opreme.

– U skladu sa obavezama prema Libanu, uskoro ćemo započeti ambiciozan investicioni plan, koji će kontejnerski terminal u Bejrutu transformisati u najsavremeniji objekat po najvišim međunarodnim standardima – saopštio je predsednik i generalni direktor CMA CGM Group Rodolphe Saade, poručivši da će terminal “revitalizovati trgovinsku razmenu između Libana i ostatka sveta”.

U okviru ulaganja planirana je i izgradnja novog objekta za skladištenje rezervnih delova, kao i digitalna transformacija terminala.

Na kontejnerskom terminalu u Bejrutu trenutno se pretovari oko 650.000 TEU godišnje. CMA CGM najavljuje znatno povećanje ukupnog pretovara, koje će voditi ka ambicioznom cilju od 1,4 miliona godišnje pretovarenih TEU.

Podsetimo, najveća komercijalna luka u Libanu teško je oštećena u eksploziji, koja se dogodila u avgustu 2020. godine. Iako su luka i kontejnerski terminal ubrzo nastavili sa radom, njeni delovi su i dalje zatrpani ruševinama, skladišni objekti teško oštećeni, a administrativne zgrade tek treba da se poprave ili zamene.

Nakon eksplozije CMA CGM se pridružio u pružanju pomoći u Bejrutu.

CMA CGM grupa je osnovana u Libanu pre 43 godine. Neguje duboku povezanost sa lukom Bejrut, koja igra vitalnu ekonomsku ulogu u Libanu. Nakon potpune akvizicije kontejnerskog terminala u luci Tripoli 2021. godine, preuzimanjem terminala u Bejrutu grupacija nastavlja sa planiranim jačanjem prisustva u lukama u Libanu. Pored toga, preko svojih podružnica CMA Terminal i Terminals Link, investira u 52 lučka terminala, koji se nalaze u 33 zemlje.

Izvor: maritime-executive.com

Foto: cma-cgm.com