Luka Hamburg uvodi dronove u svakodnevno poslovanje (VIDEO)

Luka Hamburg biće među prvim akterima u sektoru pomorskog transporta koji će u okviru svakodnevnih poslovnih aktivnosti koristiti automatizovane dronove.

Ovaj potez, koji je ujedno i korak napred u široj upotrebi tehnologije dronova u lukama, deo je najavljene tehnološke saradnje kompanije HHLA Sky i Lučke uprave Hamburga (HPA).

Dva partnera jasnog su stava da svakodnevna upotreba dronova obećava, pogotovo kada je reč o pronalaženju novih rešenja za logističke procese, što su po objavi saradnje sredinom prošle nedelje i istakli.

– U slučaju olujnih udara, nesreća ili drugih neočekivanih smetnji, leteći, plutajući ili samovozeći roboti mogu znatno brže stići na lice mesta i zabeležiti video zapise i slike visoke rezolucije, kako bi se obezbedio tačan pregled situacije. Ušteda vremena može biti od presudne važnosti u hitnim slučajevima. Osim toga, proširenje i održavanje lučke infrastrukture znatno je efikasnije uz upotrebu dronova; na primer, u situacijama kada je do objekta teško ili opasno doći, ili kada je potrebno mnogo vremena – saopštio je Jens Meier, predsednik Lučke uprave Hamburga.

Novim partnerstvom ujedno je otpočela i naredna faza u razvoju tehnologije dronova, istakli su iz HPA-a.

Tehnologija dronova polako, ali sigurno, pronalazi svoje mesto u okviru operativnih procesa u lukama. Podsetimo, pre dve godine posebnu pažnju je privukla prva isporuka dronom na brod u Holandiji, u Luci Roterdam, kada je bespilotna letelica dostavila delove na Pioneering Spirit – jedan od najvećih brodova na svetu.

Izvor/foto: hhla.de