LUKA KOPAR: Oštar pad neto dobiti

Luka Kopar Grupa ostvarila je 34,5 mil EUR neto dobiti u prvih devet meseci ove godine, što je 29% manje nego u istom periodu prošle godine.  Nekoliko vanrednih okolnosti pripomoglo je padu. Neto prodaja se povećala za tri posto, na 173,8 mil EUR.

Grupa je završila devetomesečni period s 38,5 mil EUR operativne dobiti, što je 32% manje nego u 2018. Niži operativni rezultat uglavnom je nastao zbog troškova rada, troškova naknada za pretovare i naknada dobijenih u 2018. godini za korišćenje lifta 9,3 mil EUR.

Bez ove naknade, bez prošlogodišnje prodaje objekta s pripadajućim zemljištem u Prisoji, bez otkazivanja odredbi iz tužbe za 2018. godinu i bez ovogodišnje naknade za pretovar, operativna dobit u prvih devet meseci bila bi 10 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pretovar Luka Koper u prvih devet meseci ove godine iznosila je 17,7 miliona tona robe, što je na nivou istog prošlogodišnjeg razdoblja i tri posto manje od planiranog. U poređenju s prethodnom godinom, Grupa je ostvarila smanjenje opterećenja robom za 5% i povećala količinu neopterećene robe na i sa broda za 3%.