Luka Kopar ostvarila rast prihoda na početku 2023. – Više cene nadoknadile pad prometa

Grupa Luka Kopar u prvom kvartalu ove godine je ostvarila 80,1 miliona evra čistih prihoda od prodaje, što je 13% više nego u istom periodu prošle godine, uprkos padu prometa. Neto dobit zaustavila se na 16,5 miliona evra, što je na nivou iz 2022. godine i ujedno dve trećine iznad planiranog rezultata, piše seebiz.

– Grupa Luka Kopar je u prvom tromesečju ostvarila dobre poslovne rezultate – ističe se u nerevidiranom tromesečnom izveštaju o poslovanju koje je objavljeno na stranicama Ljubljanske berze.

Iz Luke Kopar navode da njihovi finansijski pokazatelji tako dostižu ili se približavaju ostvarenim pokazateljima iz istog razdoblja prošle godine, koja je za ovu jadransku luku po mnogo čemu bila rekordna.

Iako je ukupni pretovar od nešto manje od 5,7 miliona tona bio 3% manji nego u prva tri meseca 2022. i 5% ispod plana, čisti prihodi od prodaje od 80,1 miliona evra su deset odsto veći od planiranih, a u odnosu na isti period lane – porasli su za 13%.

Prema pojašnjenjima iz luke, veći su prihodi od punjenja i pražnjenja kontejnera, kao i najvećim delom prihodi od ležarina, što je rezultat viših cena usluga u odnosu na isti period prošle godine.

Operativna dobit (EBIT) u prvom tromesečju je iznosila 19,6 miliona evra. Uz veće ostvarene neto prihode od prodaje, veći rast troškova poslovanja minimalno je uticao na ostvarenu dobit iz poslovanja. Čista dobit od 16,5 miliona evra na istom je nivou kao u istom razdoblju prošle godine, ali 68% iznad plana.

Kada je reč o kontejnerima, u prvom kvartalu pretovareno je 277.666 kontejnerskih jedinica, što je 4% više u odnosu na prošlu godinu i jedan posto ispod plana. Pretovareno je 232.834 automobila, što predstavlja rast od 32% u odnosu na prethodnu godinu i 24% više od zadatog poslovnog plana kompanije.

U martu je, takođe, ostvaren novi mesečni rekord pretovara brodskih kontejnera, odnosno pretovareno je 105.744 kontejnerskih jedinica, kao i novi mesečni rekord pretovara automobila od 87.533 vozila.

Kada je reč o drugim segmentima, na manji promet generalnih tereta najviše je uticao smanjeni promet proizvoda od čelika, zbog promenjene dinamike isporuka u EU, kao i guma koje se sve više prevoze u kontejnerima. 

Manje rezultate beleži brodski pretovar drva, ali istovremeno iz Luke Kopar navode da je i u tom segmentu u porastu trend kontejnerizacije.

Pad je zabeležen i kod rasutih tereta, najviše zbog manjih količina soje, aluminijum-oksida, fosfata i rude gvožđa.

Iz Kopra podsećaju da, kada je reč o investicijama, nastavljaju aktivnosti na području kontejnerskog terminala i automobilskog terminala, koji su deo novog razvojnog ciklusa. U prva tri meseca ove godine rashodi za investicije dostigli su nešto više od osam miliona evra i bili su 29 posto veći nego lane, ali upola manji od planiranog. Iz kompanije navode da u celom petogodišnjem razdoblju 2020-2025. Luka planira ulaganja od 576,5 miliona evra.

Foto: luka-kp.si