Luka Kopar u prošloj godini s nižim prihodima i dobiti – Pretovar vozila pao 10%

Luka Kopar završila je 2020. sa 209,9 miliona evra prihoda od prodaje, što je 8% manje nego godinu pre. Neto dobit kompanije pala je za 21%, na 32 miliona evra, objavila je Luka Kopar u petak na stranici Ljubljanske berze. 

Neto prihodi od prodaje na tržištu iznosili su 203,6 miliona evra (oko 8% manje nego u 2019. godini), što je pad od 10% u odnosu na plan. Iz Luke Kopar navode da je to „dobar rezultat s obzirom na pooštrene uslove poslovanja, s kojima se suočavaju druge luke i globalna privreda u celini“.

Prihodi od pružanja komunalnih usluga u iznosu od 6,3% miliona evra manji su za 24% na godišnjem nivou.

Operativna dobit (EBIT) bila je 33,5 miliona evra ili 1% veća od planirane, dok je operativna dobit pre amortizacije (EBITDA) bila za 2% niža od planirane i iznosila je 61,8 miliona evra. Neto dobit Grupe dostigla je 32 miliona evra i takođe je premašila plan za 1% (istovremeno je bila 21% manja nego 2019).

– Prethodnu godinu obeležilo je izbijanje pandemije COVID-19, koja je značajno promenila uslove poslovanja i otežala okolnosti. Pandemija je uticala na privredu u celom svetu, a takođe ozbiljno poljuljala globalne trgovinske tokove i logističke rute. Sve to je uticalo na poslovanje Grupe Luka Kopar – navodi se u saopštenju.

Dve strateške robne grupe – kontejneri i automobili, ostale su stabilne. Konkretno, promet kontejnera u 2020. zaostao je za 2019. samo za 1%. Na području vozila, Grupa Luka Kopar je zabeležila pad pretovara od 10%, „što je manji minus od onog koji su zabeležile uporedive mediteranske luke“, navodi se u saopštenju.

Na pad protoka rasutih tereta dodatno je uticalo zakonodavstvo EU kao i tendencije ka dekarbonizaciji, zbog čega su neki korisnici počeli da napuštaju upotrebu uglja u proizvodnji energije već 2020.

Foto: luka-kp.si