Luka Rijeka: Promet u prvom kvartalu porastao 2%

Ukupni promet suvih tereta ostvaren u Luci Rijeka u prva tri meseca ove godine iznosio je 993.000 tona, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje prometa za 2%, objavljeno je iz Luke Rijeka.

Gledano prema strukturi tereta, promet tzv. generalnim teretom porastao je u prvom ovogodišnjem tromesečju za 10% prema istom razdoblju lani, a promet drva za 15%. Istodobno je transport rasutih tereta smanjen za 9%.

U skladu sa ugovorenom dinamikom za 2014. godinu, ističu iz Luke Rijeka, u ovoj grupi tereta se očekuju značajniji pomaci u narednim mesecima, naročito  u teretima za Terminal rasutih tereta u Bakru.

Pri tome iz Luke Rijeka podsećaju da je na tom terminalu pre nekoliko dana završen iskrcaj 86.456 tona železne rude za novog partnera, kao i da je u toku istovar 90.500 tona ugljena za dugogodišnjeg partnera iz Mađarske.

U prvom tromesečju ove godine promet kontejnera u Luci Rijeka iznosio je 44.131 TEU (Twenty-foot equivalent unit – standardna merna jedinica za brodsku tovarnu jedinicu) te je prema istom razdoblju prošle godine povećan za 15 posto.

Proteklih meseci, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ističu iz Luke Rijeka, evidentno je veliko zanimanje potencijalno novih partnera koji pokazuju interes i ispituju komercijalne i tehničke mogućnosti riječke luke kao ozbiljnog alternativnog logističkog pravca za EU tržišta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.