Luka Rijeka: Tri operatora žele koncesiju na Zagrebačku obalu

Interes za koncesiju na terminalu Zagrebačka obala rečke luke zasada su iskazali portugalski operator „Tertir“, francuski logistički operator „Bollore Group“ i francuska brodarska kompanija CMA CGM, piše Novi list.

Ove tri kompanije su poslale svoje predstavnike u Rijeku kako bi na terenu ispitali projekt. Kineski „Cosco“ je, navodno takođe, zainteresovan, ali zasada nema nikakvih potvrda da je zaista tako.

Tender za izbor koncesionara na novom terminalu trebao bi da bude raspisan do kraja marta.

Otprilike istovremeno konzorcijum italijanskih kompanija bi trebao početi radove na izgradnji terminala, što je posao vredan 70,58 mil EUR i s rokom gradnje od tri godine. Paralelno s izgradnjom tražiće se koncesionar, koji bi trebao finansirati dogradnju dodatnih 280 metara obale (sada je ugovoreno 400 metara), te financirati opremanje terminala na kojem će dobiti dugoročno pravo upravljanja.

Procenjuje se da bi ta investicija mogla iznositi više od 150 mil EUR, kao i da bi koncesionar mogao biti izabran do kraja ove godine.

Francuski CMA CGM ima oko 20.000 zaposlenih, flotu u kojoj je više od 400 brodova kojima povezuju 520 luka u svetu i ostvaruje promet veći od 10 miliona TEU-a.

Francuska „Bollore Group“ pripada među 500 najvećih svetskih kompanija i najveći je transportni i logistički operator u Africi, gde zapošljavaju oko 27.000 ljudi i ima 14 lučkih terminala. Takođe spadaju među pet najvećih tvrtki u Europi u organizaciji transporta i logistici, te imaju ukupno oko 55.000 zaposlenih.

Portugalski „Tertir Group“ upravlja lučkim terminalima u Španiji i Portugaliji, imaju promet od 1,3 mil TEU-a.  Preuzeo ih je 2007. portugalski privatni konglomerat „Mota-Engil Group“.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić zadovoljan je dosad iskazanim interesom, ali čekuje da će se i drugi veliki lučki operateri natjecati za Zagrebačku obalu nakon što natječaj bude objavljen.