Luka u Solunu mogla bi da poveća aktivnost na Balkanu

Druga najveća kontejnerska luka u Grčkoj, Solunska luka, moći će da poveća aktivnosti u regionu Balkana i jugoistočnoj Evropi nakon završetka nadogradnje i izgradnje infrastrukture.

Prema izveštaju Port Economics-a pod nazivom „Pozivi, povezivanje, brodovi i savezi u kontejnerskoj luci u Solunu“, Luka u Solunu, koja je privatizovana prošle godine, a čiji se novi vlasnik obavezao da uloži 180 miliona evra u projekat, uskoro će moći da se suprotstavi konkurentnim lukama u smislu veličine i kapaciteta.

Indikativno, prema izveštaju, luka je povezana sa 15 luka u osam različitih zemalja.

Većina direktnih veza ove luke je sa drugim lukama u Grčkoj (46,5%) i sa lukama u Turskoj – na drugom mestu po broju veza sa 32,5%. Više od polovine poziva koji pristižu u luku u Solunu dolazi sa kontejnerskih brodova koji putuju iz Pireja, najveće kontejnerske luke u zemlji, druge po veličini u Sredozemnom moru, i održavaju bolju povezanost sa glavnim kontejnerskim lukama na Dalekom istoku i Kini.

Solunska luka je dobro povezana sa centrima u Izmiru, Gemliku, Ambarli i Asyaportu u Turskoj, i Marsakloku na Malti.

Što se poziva po alijansi tiče: 2M saveznički brodovi čine 35,9 odsto ukupnog broja poziva, zatim sledi Okeanski savez (25,7%), a 38,5 odsto čine ostali savezi. Međutim, u izveštaju se navodi da nijedan od članova „THE Alliance“ ne koristi luku Solun.

U međuvremenu, prošle godine, predsednik i izvršni direktor Lučke kapetanije u Solunu, Sotiris Teofanis, izjavio je da je moguće da infrastrukturni radovi, u vrednosti od 180 miliona evra, napreduju brže nego što je planirano ugovorom o koncesiji, koji je potpisan 2017. godine između grčkog fonda TAIPED i South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited. On je rekao da će se radovi završiti za četiri ili pet godina.

Izvor: gtp.gr

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.