„Maersk“ testira korišćenje vetra za pokretanje brodova

Potez danske kompanije vremenski se poklopio s nepovoljnim uticajem viših cena nafte na poslovanje prevoznika. Očekuje se da bi do 2020. godine troškovi goriva u tom sektoru mogli porasti za dodatnih 25%. Ujedno 2020. godine na snagu stupaju novi propisi koji će ograničiti udeo sumpora u gorivima, prisiljavajući deo svetske flote da se prebaci na skuplja goriva, poput brodskog plinskog ulja (MGO) i lož ulja s niskim emisijama štetnih gasova.

Stoga su u „Maersk Tankers„-u odlučili da testiraju vetar kao pogonsku energiju za svoje brodove, instaliravši na tanker „Maersk Pelican“ dva metalna valjka visoka 30 metara, koji funkcionišu  kao mehanička rotirajuća jedra.

– Reč je o pionirskom projektu u segmentu tankera koji prevoze derivate. Taj se sektor tehnološki razvijao decenijama ali bi nam upotreba tehnologije bazirane na vetru kao pogonskoj snazi mogla otvoriti nove mogućnosti –  istakao je tehnički direktor danske kompanije Tommy Thomassen.

Ukoliko probno putovanje bude uspešno, „Maersk Tankers“ planira da instalira cilindre na polovinu svoje flote od 164 plovila.

U „Maersk Tankers“-u nisu precizirali kakve uštede očekuju od tog poteza, navodeći tek da tankeri tog tipa u proseku troše 35 tona goriva dnevno.  Uzme li se u obzir da tona goriva s visokim udelom sumpora trenutno stoji 420 dolara, to bi značilo da bi „Maersk Tankers“ korišćenjem vetra uštedeo 365.000 USD godišnje pod uslovom da tanker plovi 250 dana u godini.

„Maersk Pelican“ treći je brod s instaliranom novom tehnologijom baziranom na rotirajućim valjcima i potpornoj snazi vetra. Razvila ju je finska kompanija „Norsepower„, primenivši je prvi puta 2014. godine na malom teretnom brodu, a ove godine ugradili su je i na trajekt koji saobraća između Švedske i Finske.

foto: Maersk Tankers

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.