Maersk u drugom kvartalu preko očekivanja – Visoke vozarine ponovo pogurale rezultat

Danski brodarski gigant Maersk objavio je da je finansijski učinak za drugi kvartal 2022. premašio prethodna očekivanja. Kompanija je zabeležila prihod od 21,7 milijardi dolara, EBITDA od 10,3 milijardi dolara i EBIT od 8,9 milijardi dolara.

U saopštenju za investitore, Maersk je naveo da je snažan rezultat “podstaknut nastavkom izuzetne tržišne situacije na okeanu“. Kompanija je dodala da su zagušenja u globalnim lancima snabdevanja “dovela do viših vozarina koje su potrajale duže nego što se prvobitno očekivalo“.

Zahvaljujući tome, Maersk navodi da su celogodišnje smernice za 2022. revidirane naviše, pri čemu se sada očekuje da će EBITDA biti oko 37 mlrd USD (ranije oko 30 mlrd USD), dok se očekuje EBIT od oko 31 mlrd USD (ranije oko 24 mlrd USD).

Štaviše, sada se očekuje da će slobodni novčani tok kompanije (FCF) za celu 2022. biti iznad 24 mlrd USD (ranije iznad 19 mlrd USD).

Maersk je zaključio svoje saopštenje navodeći da su smernice za 2022. trenutno zasnovane na postepenoj normalizaciji na okeanu, koja se očekuje u četvrtom kvartalu 2022.

Kompanija Maersk je, podsetimo, krajem aprila ove godine otvorila predstavništvo u Srbiji. Šta je tom prilikom u ekskluzivnom intervjuu za PlutonLogistic rekao Ivić Vodopija, East Adriatic Managing Director u kompaniji Maersk Line, pročitajte OVDE.