Ministarstva sarađuju na suzbijanju sive ekonomije i kriminala NA REKAMA

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture i Uprave carina – Ministarstva finansija potpisali su juče memorandume o saradnji koji će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, povećanju bezbednosti i striktnom poštovanju propisa na rekama.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin potpisao je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema kontrole plovila na unutrašnjim vodama Republike Srbije; dok je sa vršiocem dužnosti direktora Uprave carina Brankom Radujkom potpisao Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema sprečavanja krivičnih dela i prekrašaja na unutrašnjim vodama Republike Srbije.

Vulin je po potpisivanju istakao da će novi sporazumi doprineti efikasnosti borbe protiv sive ekonomije na rekama, pogotovo na Dunavu, a ujedno i većoj bezbednosti na rekama.

– Nama je stalo do toga da se propisi poštuju, da svi učesnici saobraćaja na našim plovnim putevima budu sigurni i bezbedni, a to neće moći ukoliko se propisi ne budu striktno poštovali – poručio je Vulin i dodao da „MUP sada ima posebnu jedinicu koja je zadužena za suzbijanje sive ekonomije i svih nelegalnih aktivnosti na našim rekama, a isto tako i za očuvanje bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u plovnom saobraćaju2.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će Srbija u narednim godinama investirati više od pola milijarde evra u luke, bezbednost plovidbe i uređenje reka, kako bi one bile plovne svih 365 dana u godini. On je dodao da je vodni transport u Evropi najvažnija grana saobraćaja, te ocenio da su „ulaganja u vodni saobraćaj i infrastrukturu u Srbiji velika perspektiva“.

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Branko Radujko posebno je naglasio impresivan rezultat koji je carinska služba ostvarila u naplati dažbina, jer je njihov iznos u ovoj godini za milijardu evra viši nego u istom periodu 2020. godine i skoro 750 miliona evra veći u odnosu na 2019. godinu kada nije bilo pandemije. Takav rezultat, kako je rekao, ne bi bio moguć bez podrške MUP, kao i drugih državnih organa i agencija kojima se zahvalio na saradnji i pomoći.

Izvori: Vlada Republike Srbije; Uprava carina