Moller Maersk očekuje oporavak potražnje u prvoj polovini 2021. godine

Danski brodar Moller Maersk saopštio je u sredu o padu prihoda u drugom tromesečju zbog smanjene potražnje za kontejnerskim prevozom u korona krizi i prognozirao svoj oporavak u prvoj polovini 2021. Prihodi su im u razdoblju od aprila do juna pali sedam posto, na 9,0 milijardi dolara.

Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) skočila je za četvrtinu, na 1,7 milijardi dolara, zahvaljujući višim vozarinama, i nižim troškovima i cenama goriva.

To je pomoglo Moller Maersku, koji prevozi gotovo petinu kontejnera u globalnom pomorskom prevozu, da prebrodi razdoblje naglog pada obima prevezenog tereta u vreme pandemije korona virusa.

Početkom godine prognozirali su da će u 2020. ostvariti EBITDA od 5,5 milijardi dolara da bi u martu povukli smernice o poslovnim rezultatima zbog nesigurnosti vezanih uz korona virus.

Danas su procenili da će im godišnja EBITDA iznositi između šest i sedam milijardi dolara, ne uključujući troškove restrukturiranja i integracije poslovanja.

– Očekujemo da ćemo negde u prvoj polovini iduće godine imati obim u nivou koji smo imali u 2019. godini – rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor Maerska Soren Skou.

U kompaniji ipak upozoravaju da izgledi i smernice za ovu godinu uključuju visok nivo neizvesnosti povezane s pandemijom Covida 19. Naglašavaju i da njihove procene ne predviđaju mogućnost ponovnog uvođenja opsežnih ograničenja kako bi se suzbilo širenje virusa.

I dalje očekuju pad globalne potražnje za kontejnerima u ovoj godini, pri čemu bi 20-postotni pad u jeku krize u aprilu trebao biti ublažen u trećem tromesečju, na nekih četiri do šest posto, prenosi seebiz.eu.

Podeli na društvenim mrežama: