Najveći brodari na svetu: MSC neprikosnoven na tronu, veliki rivalitet za drugo mesto

Mediterranean Shipping Company (MSC) ponovo je na prekretnici. Švajcarskom brodaru, najvećem na svetu, nedostaje samo nekoliko novih kontejnerskih brodova kako bi postao prva kompanija na svetu koja je ikada upravljala flotom većom od 5 miliona TEU.

Koliko je ova brojka značajna dovoljno svedoči podatak da je pre dvadesetak godina celokupni globalni kapacitet svih kontejnerskih brodova na svetu iznosio 5 miliona TEU.

Kapacitet flote MSC od 753 kontejnerska broda – što u direktnom vlasništvu, što u najmu –polovinom maja iznosio je tačno 4.956.720 TEU, prema podacima Alphaliner analitičara. MSC tokom sledećih nekoliko nedelja očekuje isporuku još dva giganta kapaciteta većeg od 24.000 TEU – MSC Michel Cappellini i MSC Gemma, koji će uskoro isploviti iz kineskih brodogradilišta i „pogurati“ flotu iznad 5 miliona TEU, prenosi Splash247.

MSC je za samo osam i po godina udvostručio svoju flotu, a sudeći prema rekordnoj knjizi narudžbina, flota vodećeg brodara mogla bi već do sredine sledeće godine da premaši 6 miliona TEU.

Kompanija nije floti dodavala samo nove brodove. Kako Alphaliner opisuje u svom poslednjem nedeljnom izveštaju, od avgusta 2020. kupili su i „neverovatnih“ 306 polovnih plovila.

Komentarišući povećanje flote, Peter Sand, glavni analitičar platforme Xeneta, rekao je da je odluka MSC-a o prekidu saradnje i deljenju plovila s kompanijom Maersk nakon isteka ugovora u januaru 2025. godine ključna za strategiju nabavke plovila.

Borba za drugo mesto 

Kinesko brodogradilište Yangzijiang Shipbuilding najverovatniji je kandidat za gradnju serije porudžbina za Maersk i CMA CGM, ali bi ovaj ugovor mogao dovesti do toga da francuski brodar prestigne danskog rivala i da zauzme drugo mesto na lestvici najvećih brodara. Obe kompanije traže kompaniju koja će za njih izgraditi brodove s pogonom na metanol, a iz Alphaliner-a kažu da će Yangzijiang najverovatnije u ovoj utakmici dobiti sve porudžbine.

Maersk je naručio osam duel-fuel brodova od 8.000 TEU s mogućnošću pogona na metanol, a ugovorom je predviđena opcija za gradnju još četiri broda. Ugovor je navodno već potpisan s kineskim brodogradilištem. Svaki brod vredi 115 miliona dolara, a isporuke su planirane od kraja 2025. do 2026. godine.

Međutim, CMA CGM u drugoj narudžbini planira da nabavi deset megamax kontejnerskih brodova od 24.000 TEU. Nova plovila će najverovatnije imati dual-fuel motore s mogućnošću pogona na metanol, tvrdi Alphaliner. Yangzijiang je najverovatniji kandidat za ovu narudžbinu.

– Ove nabavke dovele bi do skoka knjige porudžbina kompanije CMA CGM s 0,91 miliona TEU na 1,15 miliona TEU. To bi moglo dovesti do toga da francuski brodar prestigne Maersk i zauzme drugo mesto na listi najvećih brodara na svetu – ističe Alphaliner u svom najnovijem nedeljnom izveštaju.

Maersk je čak 25 godina držao titulu najvećeg brodara na svetu, sve do početka 2021, kada ga je nadmašio MSC.

Izvor: Pomorac.rs