MSC ponovo obara rekorde – Naručili više novih brodova nego Maersk, CMA CGM i COSCO zajedno!

Yangzijiang Shipbuilding nedavno je potvrdio da je kompanija MSC naručio još 12 kontejnerskih brodova od 16.000 TEU sa LNG dual fuel pogonom, knjiga porudžbina najveće svetske brodarske kompanije popela se na skoro 2 miliona TEU. Brojka je toliko velika da se podaci iz MSC knjige porudžbina više ne uklapaju čak ni u grafikone koji upoređuju brodske flote, prenosi pomorac.hr pozivajući se na inostrane specijalizovane portale.

Kinesko brodogradilište je potvrdilo da je narudžbina vredna 2,16 milijardi dolara, čime je ukupna vrednost brodova koje je MSC naručio od avgusta dostigla neverovatnih 2,51 milijardu dolara. Novi brodovi trebalo bi da budu isporučeni od kraja 2024. do sredine 2025. godine. 

MSC knjiga narudžbi sada iznosi rekordnih 1,96 miliona TEU, što je ekvivalentno 43% trenutne flote najvećeg svetskog prevoznika. Reč je o više od stotinu novih brodova vrednih više od 10 milijardi dolara.

Da bi se ove cifre prikazale u perspektivi, treba reći da je ova ogromna knjiga narudžbi veća od celokupne postojeće flote najveće nemačke brodarske kompanije Hapag-Lloyd, koja je peta najveća brodarska kompanija na svetu. Ali to nije sve! MSC-ova knjiga narudžbima je veća od kombinovanih knjiga narudžbina kompanija Maersk, CMA CGM i COSCO, koji zajedno sa MSC-om zauzimaju prve četiri pozicije najvećih svetskih kompanija. Splash procenjuje da se više od 25% svih naručenih kontejnerskih brodova (u smislu kapaciteta) gradi za MSC.

Obim porudžbina pošiljaoca sa sedištem u Ženevi je toliko veliki i ekstreman da više ne može da se uklopi u liste najpopularnijih Alphaliner-ovih 100 špeditera.

Alphaliner je početkom godine zvanično objavio da je MSC prestigao Maersk na vrhu liste najvećih brodarskih kompanija. Iako Maersk ne namerava da ima flotu veću od 4,3 miliona TEU, MSC je vrlo brzo povećao prednost u odnosu na svog danskog 2M partnera iz alijanse, sa jazom koji se do sada povećao na 225.000 TEU.

Iako rekordan broj novogradnji treba da bude isporučen tokom 2023. i 2024. godine, spekuliše se da će mnoge isporuke biti odložene.

Ukupna knjiga narudžbi svih pošiljalaca, od kojih MSC čini oko 27%, iznosi oko 7,2 miliona TEU, što je znatno više od prethodnog rekorda od 6,6 miliona TEU postavljenog 2008. godine.

Iako se MSC u početku fokusirao na iznajmljivanje brodova, to se promenilo tokom pandemije, perioda rekordnog profita od transporta kontejnera. Od početka 2020. godine udeo sopstvenih brodova u floti MSC-a povećan je sa 51% na 69%, navodi Linerlitica.

Broj polovnih kontejnerskih brodova koje je MSC kupio oborio je sve rekorde u poslednje dve godine, otkako je kompanija započela masovnu kupovinu brodova u avgustu 2020. Kako navodi Alphaliner, MSC je u tom periodu kupio oko 240 polovnih brodova. Najnoviji je 8.814 TEU Northern Jasper, jedno od tri korišćena plovila koje je MSC kupio samo prošle nedelje.

Potezi MSC-a sigurno će diktirati tržišne uslove. Tokom 2023. i 2024. godine, MSC planira masovnu prodaju starijih brodova u floti na otpadu, a mnogi analitičari očekuju da će količina rashodovanih brodova uskoro dostići istorijski visok nivo, prenosi pomorac.hr.

Očekuje se da će povećanje kapaciteta u pomorskom transportu u narednom periodu značajno uticati i na cene vozarina, koje već izvesno vreme idu nadole. Više o tome pročitajte u nedavno objavljenom tekstu PlutonLogistics portala. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.