Na Dunavu sprečeno krijumčarenje više od 55.000 litara nafte

Carinici su 9. novembra 2021. godine u zajedničkoj akciji sa policijom, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, prilikom kontrole domaćeg broda na Dunavu kod Luke Beograd otkrili da se u njegovim tankovima nalazi 55.000 litara krijumčarene nafte, čija je vrednost procenjena na oko 10 miliona dinara.

Pomenuti teretni brod presretnut je u blizini Pančevačkog mosta, kada je usledila njegova detaljna kontrola.

Proverom dokumentacije i uvidom u carinski informacioni sistem utvrđeno je da brod nije napuštao carinsko područje Republike Srbije, a tročlana posada zatečena na njemu, pokušala je da dokaže da se on navodno snabdevao pogonskim gorivom iz kamiona cisterne polovinom aprila 2021. godine na desnoj obali Dunava u blizini Krčedina.

Međutim, pregledom i merenjem četiri brodska tanka, utvrđeno je da se u njima nalazi oko 55.000 litara nafte, za koju je uzorkovanjem i analizom utvrđeno da ne poseduje marker, odnosno da nije domaćeg porekla.

To praktično znači, da je reč o pogonskom gorivu koje u Republiku Srbiju uneto bez prijave carinskim organima, drugim rečima – da je prokrijumčareno.

Zbog postojanja elemenata krivičnog dela krijumčarenja brod je zajedno sa posadom i otkrivenom naftom predat u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

Izvor/foto: Uprava carina