Na marginama Davosa – Lideri prognoziraju dalji pad vozarina zbog usporavanja potražnje

Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe za dodatnih 15 do 20% u 2023. godini, zbog usporavanja potražnje, izjavio je zamenik generalnog direktora Juvraj Narajan (Yuvraj Narayan) na marginama Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, prenosi Rojters.

Svetski ekonomski forum počeo je 16. januara, a ove godine održava se pod sloganom “Saradnja u fragmentiranom svetu”. Događaj će trajati do 20. januara i okupiće rekordan broj predstavnika najvećih svetskih kompanija, lidera država i poznatih ličnosti.

Narajan je rekao da su prvi znaci osetnog pada tražnje već vidljivi i da su vozarine u kontejnerskom transportu značajno pale na određenim rutama pošto su agencije, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF), snizile prognoze rasta.

– Jasno je da postoji ogroman pad potražnje, zalihe se ne raščišćavaju, narudžbine ne stižu – rekao je Narajan i dodao da „najgore tek dolazi“. Prema njegovim rečima, najveći problemi bili su u Kini, Evropi i SAD.

Naveo je da je pad vozarina u svim kategorijama između 20% i 50%, u odnosu na njihove pikove iz prethodne godine.

Predstavnici kompanije DP World, koja je jedan od najvećih lučkih operatera na svetu, razgovarali su sa Ujedinjenim nacijama i Kijevom o obezbeđivanju bezbednog prolaza za transport žitarica iz Ukrajine, ali tek treba da se dobiju neophodna odobrenja, dodao je Narajan. Ukrajinski izvoz žitarica iz crnomorskih luka i načini deblokade izvoza đubriva i hrane iz Rusije predmet su intenzivnih diplomatskih pregovora od prošle godine.

Ukrajina je veliki globalni proizvođač i izvoznik žitarica, ali su njene isporuke značajno pale zbog oružanih sukoba u mnogim regionima i ruske blokade njenih morskih luka.

Narajan je takođe rekao da je rat u Ukrajini primorao DP World da obustavi svoje investicione planove u Rusiji.

Postoje novi trgovinski putevi koji tek treba da se uspostave i mi smo tu kao potencijalni partneri – rekao je Narajan i dodao da je „sve na čekanju, dok se ne dobije jasnija politička slika“, preneo je Rojters.