Na pomolu velika saradnja LUKA SEVERNOG JADRANA

Predstavnici Udruženja luka Severnog Jadrana (NAPA), koje čine Venecija, Kjođa, Trst, Monfalkone, Ravena, Koper i Rijeka, potpisali su početkom decembra u Veneciji zajedničku deklaraciju kojom se obavezuju na saradnju u oblastima ekološke održivosti, digitalizacije, kao i u dostizanju standarda zelenih i pametnih luka. 

Deklaraciju su potpisali direktor Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsednik NAPA-e i Lučke uprave Severnog Jadrana Fulvio Lino Di Blasio, predsednik italijanske Lučke uprave Severnog i Srednjeg Jadrana Daniele Rossi, predsednik Uprave za lučko umrežavanje Istočnog Jadrana Zeno D’Agostino i Robert Rožac i Vojko Rotar, članovi Upravnog odbora Luke Koper.

– Postavili smo temelje sistema koji će nam pomoći da radimo zajedno, kako bismo postigli zajednički cilj da naše luke budu pametnije, zelenije i međusobno povezanije – istakao je predsednik udruženja Fulvio Lino Di Blasio, i dodao da Severni Jadran predstavlja prirodan izlaz za ključna tržišta, što znači da će jača prekogranična saradnja ujedno omogućiti i povećanje potencijala luka u regionu.

Deklaracija je posebno usmerena na sprovođenje obaveza koje su preuzeli ministri spoljnih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije u oblastima od interesa za severnojadranske luke, a to su lučke politike u oblasti zelenih i pametnih luka, kao i povezivanje sa TEN-T evropskom transportnom mrežom.

– Posebno je važno na održiv način planirati povezivanje luka Severnog Jadrana sa novim deonicama autoputeva, kao i sa novim železničkim i prekookeanskim rutama, ne samo radi lakšeg protoka tereta i intermodalnih operacija, već i radi lakše i brže mobilnosti evropskih turista između naše tri zemlje – saopštio je prilikom potpisivanja deklaracije hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković.

Dodao je i da Lučka uprava Rijeka, uz pomoć Vlade Hrvatske i nadležnog Ministarstva, sprovodi niz razvojnih projekata modernizacije lučke infrastrukture, železničkog i drumskog prometa, za koje su izdvojena sredstva EU.

Potpisivanjem zajedničke deklaracije, luke udruženja NAPA su se obavezale na optimizaciju i usklađivanje logističkih i transportnih procedura na moru i kopnu korišćenjem digitalnih tehnologija. Cilj je pojednostaviti lučke procedure u dolasku (poslednja milja), uz ubrzavanje postupka uplovljavanja i isplovljavanja brodova, kao i uz primenu integrisanih tehnoloških alata za pružanje informacija koje mogu poboljšati sigurnost operacija pomorskog prometa.

U okviru dosadašnjih zajedničkih akcija, saradnja luka članica podrazumevala je sprovođenje mera i intervencija za povećanje efikasnosti lučkog poslovanja, postavljanje sistema za korišćenje alternativnih izvora energije i za praćenje buke, kvaliteta vazduha i vode u lukama, kao i predinvesticione studije za elektrifikaciju luka.

Izvor: pomorac.hr

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.