Najveći brod u istoriji luke uplovio u Ploče (VIDEO)

U Luku Ploče jutros je uplovio brod Orient Cavalier. Reč je o najvećem brodu u istoriji pločanske luke, nosivosti 110.813 tona, koji je dopremio ugalj za potrebe železare u Zenici. Brod je prema Pločama iz australijske luke Hayapoint krenuo 10. januara, piše Slobodna Dalmacija. 

Uplovljavanjem ovog broda i zvanično je pušten u rad novoizgrađeni terminal za rasute terete, koji je od marta 2019. bio u režimu probnog rada. Novi terminal je jedna od najznačajnijih investicija u okviru realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrednost oko 200 miliona evra i koji su 2005. pokrenuli Vlada Hrvatske, Svetska banka, Lučka uprava Ploče i Luka Ploče d.d.

Zahvaljujući novom terminalu, značajno su uvećani kapaciteti za rasute terete – na 6 miliona tona godišnje. Poboljšana prekrcajna tehnologija, produžena obala (365 metara) i duboki gaz (18 metara) rezultiraće porastom prometa u segmentu rasutih tereta – očekuju u pločanskoj luci.

Terminal za rasute terete deo je postojećeg lučkog područja, nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 metara kvadratnih.

Luka Ploče d.d. je kao koncesionar, u skladu sa ugovorom sa Lučkom upravom, opremila terminal potrebnom opremom, čija je vrednost u prvoj fazi iznosila 40 miliona evra. Opremanje terminala ugovoreno i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM, saopšteno je iz Luke Ploče.

– Završetkom novog terminala za rasute terete i mogućnošću prihvata brodova veličine 180.000 DWT, Ploče su se pozicionirale na karti svetskih luka i dobile mogućnost da privuku nove količine tereta – dodaje se.

Foto: YouTube/PrintScreen