Nalaženje MESTA na BRODOVIMA biće najveći problem u 2022?

Osiguranje mesta na kontejnerskim brodovima mogao bi biti najveći izazov za sektor logistike u 2022. godini, pokazuje novo istraživanje logističke kompanije Container xChange. Anketa u kojoj je učestvovalo oko 800 logističkih kompanija otkriva da čak 53% anketiranih smatra da će im ovaj problem zadati najviše muka u narednoj godini.

Odmah iza su doplate za prevoznike (carrier surcharges), koje navodi 22% anketiranih, i nedostatak radne snage, koje ističe 19% učesnika ankete.

Sudeći po rezultatima ankete, industriji slede sumorna vremena, jer 54% ispitanika očekuje loše performanse u lancima snabdevanja i u 2022, dok 11% njih predviđa goru situaciju.

Povodom toga, gotovo tri četvrtine anketiranih potvrđuje da su počeli da preispituju logističke strategije, kao i da proaktivno traže više opcija za nabavku, a istovremeno su se odlučili i na držanje većih inventara.

U potrazi za novim rešenjima, polovina ispitanika kaže da su počeli da organizuju sopstvene nabavke i da se odlučuju za one-way lizing kontejnera, dok je 28% pribeglo direktnim pregovorima sa dobavljačima o dugoročnom najmu.

Na kupovinu sopstvenih kontejnera odlučilo se 22% anketiranih.

Zanimljivo je da u istom trenutku kada svega tri četvrtine anketiranih smatra da je kovid uticao na njihovo poslovanje, a 54% da su zbog pandemije rezultirali manjim profitom, industrija strahuje od nove varijante virusa i dodatnih briga.

– Očekujemo da će COVID i nove varijante virusa nastaviti da ometaju rad luke i radne kapacitete kako napredujemo u 2022. godini – rekao je Christian Roeloffos, suosnivač i generalni direktor kompanije Container xChange.

On je daleko optimističnijih procena od učesnika ankete, jer smatra da bi smirenje situacije i povratak normalnim okolnostima mogli uslediti već u drugoj polovini 2022.

Izvor: theloadstar.com