Zbog nedostatka kontejnera smanjen i brazilski izvoz KAFE

Izvoz sirovih zrna kafe iz Brazila, zemlje koja je najveći svetski proizvođač, zbog problema u logističkom sektoru u avgustu je pao čak 27% u poređenju sa istim mesecom 2020. godine, objavilo je udruženje izvoznika Cecafe, a prenosi portal seebiz.eu. 

Brazilski izvoznici u avgustu su tako isporučili 2,33 miliona vreća od 60 kilograma, što je najslabiji mesečni rezultat u proteklih godinu dana. Razlog tome su sve veći problemi u pronalaženju kontejnera, kao i prostora na borodovima, saopštilo je udruženje izvoznika u ponedeljak.

Poteškoće u transportu uzrokovale su da čak 3,5 miliona vreća kafe ove godine nije isporučeno na vreme, a brazilski izvoznici zbog toga beleže gubitke od oko 500 miliona dolara, ističe Cecafe.

– Operativna kriza izazvala je veliko povećanje vozarina, otkazivanja rezervacija i izraženije poteškoće pri bukiranju kontejnera i prostora na plovilima – izjavio je predsednik udruženja Nicolas Rueda.

Cecafe navodi da se 40 do 50% pošiljki kafe u protekla tri meseca suočilo s kašnjenjima u lukama, u poređenju s 10 do 20% u privm mesecima ove godine, budući da se situacija pogoršala. Brazil učestvuje sa gotovo 40% u globalnoj trgovini kafom, a kašnjenja pošiljki mogla bi da poremete poslovanje pržionica u SAD i Evropi, najvećim klijentima južnoameričkog proizvođača, prenosi Reuters.