Na brodove potrošene neverovatne sume tokom 2021.

Tekuća 2021. godina mogla bi biti rekordna, kada je reč o ukupnoj sumi koja je potrošena na brodove, uključujući i nove i polovne. Sredinom decembra utrošeni iznos procenjen je na 147 milijardi dolara, pokazuje novi izveštaj kompanije Clarkson Research Services.

Pomenuta cifra vrlo je blizu najvećoj sumi koja je zabeležena još od 2008. godine, kada je nastupila svetska ekonomska kriza, a vrlo lako bi mogla biti i viša, kada se u obzir uzmu i izveštaji koji kasne, prenosi pomorac.hr.

Da je reč o značajnom rastu jasno je i kada se statistika uporedi sa rezultatima iz 2020. godine, tokom koje je na brodove potrošeno „samo“ 74 milijardi dolara.

Ulaganja u novogradnju ove godine iznosila su 103 milijarde dolara, što je najviši nivo od 2013. godine.

Kada je reč o tržištu polovnih plovila, zabeleženo je 2.100 prodaja sa ukupno 135 miliona tona nosivosti tereta (dwt). Procenjuje se da je ove godine na polovne brodove potrošeno oko 43 milijardi dolara, što je iznos koji je vrlo blizu rekordu iz 2007. godine, kada je potrošeno oko 46 milijardi dolara.

Pored toga, od početka godine ukupno 7% flote (izraženo u dwt), promenilo je vlasnika. Najaktivniji kupci su bili Grci, a zatim Kina.