Norveška planira da izgradi prvi brodski tunel na svetu vredan 250 mil EUR

Poluostrvo Stad u Norveškoj ima jednu od najopasnijih obala u regiji. To je mesto spajanja Norveškog i Severnog mora, a burno vreme i nemirno more odneli su živote desetine mornara tokom poslednjih nekoliko decenija.

Jedan takav problem dovoljan je razlog zašto Norveška obalna agencija želi da uloži 250 mil EUR kako bi izgradila 1,7 km dug „brodski tunel” koji bi otvorio sigurniji prolaz za komercijalna plovila.

Brodski tunel bio bi projektovan da može da preveze čak i masivne norveške ‘Hurtigruten’ krstarice. Tunel bi stoga bio gotovo 45 metara visok, 35 metara širok i skoro 2 kilometra dug.

Norveški parlament je već izdvojio oko 110 mil EUR za projekt Nacionalnog saobraćajnog  plana za period 2014-2023. Ukoliko projekt dobije odobrenje vlade, izgradnja bi trebalo da počne već 2018. godine.

Pristup tunelu će biti moguć sa severne strane poluostrva Stad, kroz deo opšine Selje, a s južne strane preko Moldefjorda. To je mesto gde je poluostrvo Stad najuže.

Sadašnji predlog za tunel uključuje i most u blizini južnog pristupa kako bi pešaci mogli da posmatraju brodove koji prolaze. Brodski tunel je prvi takav inženjerski pokušaj u svetu. Iako se ideja čini neverovatna, obalna situacija koju Norvežani imaju sigurno se ne može ignorisati.

Brodski tunel Stad možda neće ugledati svetlo dana, ali norveška turistička industrija je već videla prilike ako se ovaj projekt realizira, stoga lobiranja ne fali. Arhitektonska firma Snøhetta sastavila je galeriju skica tunela koja će biti upućena političarima kako bi im pomogla u odluci.