DP World nastavlja ulaganja u Luku Novi Sad – Potpisan ugovor o investiciji od 28 mil EUR

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i generalni direktor kompanije DP World a.d. Novi Sad Klaudiu Negreanu potpisali su u ponedeljak (22. novembra 2021. godine) Ugovor o učešću u finansiranju izgradnje i rekonstrukcije lučke infrastrukture lučkog područja luke u Novom Sadu.

Vrednost ovog razvojnog projekta je 28 miliona evra i predstavlja nastavak investicija ovog operatera u Luku Novi Sad, u skladu sa Ugovorom o obavljanju lučke delatnosti koji su Agencija i DP World zaključili 2019. godine. Prema pomenutom ugovoru, operater će tokom obavljanja delatnosti ulagati sredstva u infrastrukturu, suprastrukturu i opremu, a naročitu pažnju posvetiće osavremenjivanju mehanizacije i procesa upravljanja lukom.

Radovi će se odvijati u dve faze i obuhvataju, između ostalog, rekonstrukciju lučkih saobraćajnica i postojećeg kejskog zida kao i izgradnju novog kejskog zida.

Po potpisivanju ugovora direktor Vuk Perović izjavio je da Luka u Novom Sadu ima važnu ulogu u lučkom sektoru u Srbiji, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, te da od planiranih investicija očekuje da doprinesu rastu obima pretovora u ovoj luci, kao i industrijskih delatnosti u zaleđu ove luke.

Podsetimo se, prilikom najavljivanja prve investicione faze početkom 2021, DP World je istakao da su mere koje će sprovesti namenjene i oporavku putničkog saobraćaja na rekama u Srbiji. Tom prilikom dodali su da će pojedini koraci povoljno uticati na povratak turista, čemu je dat poseban značaj, jer je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture u 2022. godini.

Izvor: Agencija za upravljanje lukama